Regnbågsfärgad fotbollsliga vill krossa tabun

Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Pride-veckan har börjat och det märks i gatubilden i Helsingfors. Många instanser stöder veckan i regnbågsfärger.

Institutet för hälsa och välfärd THL flaggar med regnbågsflagga och Helsingfors stadsteater har lysts upp i regnbågens färger.

Bland annat Förbundet för mänskliga rättigheter, teleoperatören Telia och herrarnas fotbollsliga har publicerat regnbågsfärgade versioner av sina loggor på Facebook, liksom SDP. Vid sidan av SDP har även De gröna, Samlingspartiet och Vänsterförbundet meddelat att partierna deltar i Pride-paraden i Helsingfors på lördag.

Fotbollsligans kommunikationschef Pyry Waltari säger att regnbågsloggan såg dagens ljus 2013.

– Då fördes en omfattande diskussion om svenska höjdhopparen Emma Green Tregaros regnbågsnaglar i friidrotts-VM i Moskva. Också i Finland diskuterades huruvida idrottare får uttrycka sin åsikt om mänskliga rättigheter och var gränsen till politisering går. Genom denna bildbehandling ville vi visa vad vi står för, säger Waltari.

Då hockeyligan NHL publicerade en regnbågsversion av sin logga tidigare i år påmindes också den inhemska fotbollsligan om den gamla bilden och den delades på nytt på ligans Facebooksida. Enligt Waltari vill ligan sträva mot att alla kan idrotta och delta i idrottsföreningarnas verksamhet oberoende sexuell läggning.

– Trots att saker på övriga håll i samhället gått framåt är vi medvetna om att det ännu kan vara något slags tabu inom finländsk idrott. Vi anser det självklart att alla ska ha lika rättigheter också inom idrotten, säger Waltari.

– Vi vill bekänna färg också i denna fråga, i enlighet med vårt motto.

Färggranna skattenyheter

Skattemyndigheten presenterade också en regnbågslogga på sitt Twitterkonto för skattenyheter i måndags, vilket väckte både förtjusning och kritik. Skatteförvaltningens kommunikationsplanerare Antti-Juhani Piirainen som gjorde om loggan säger att han inte precis överraskades av kritiken.

– Vi har även tidigare stött på olika åsikter om olika saker. På sätt och vis är det sorgligt att människorätts- och likvärdighetsfrågor ännu år 2017 väcker så mycket negativitet i Finland, säger Piirainen.

Bland annat ifrågasattes en myndighets rätt att ta ställning till olika evenemang.

– Lagstiftningen förpliktar oss att som myndighet främja likvärdighet och förebygga diskriminering. Alla finländare är våra kunder så det är naturligt att vi främjar jämlikhet för att likvärdigheten ska förverkligas.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03