Regissören Claude Lanzmann död

Claude Lanzmann tilldelades en heders-Guldbjörn vid filmfestivalen i Berlin 2013. Bild: Gero Breloer/AP/TT

Den franske filmmakaren, författaren och journalisten Claude Lanzmann har avlidit, 92 år gammal. Han avled i hemmet i Paris på torsdagen, uppger hans förläggare.

1985 kom Claude Lanzmanns nio timmar långa Shoah, en film om Förintelsen som räknas till en av filmhistoriens milstolpar i dokumentärgenren. Den består till stor del av intervjuer med överlevare av nazisternas koncentrationsläger i Polen och brukar beskrivas som en av de oförglömliga skildringarna av fasorna i dödslägren.

Lanzmanns senaste dokumentär, Les quatre soeurs (De fyra systrarna), hade premiär i Frankrike så sent som tidigare denna vecka.

Som ung tillhörde Lanzmann kretsen kring det franska filosofparet Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre, och han efterträdde även Beauvoir som chefredaktör för tidskriften Les Temps Modernes – en post han innehade fram till sin död.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02