Regionmyndighet överväger att skärpa regeln för sammankomster – besked efter påsk

Så här såg det ut när högst sex personer fick träffas den 20 mars på demonstrationen mot coronarestriktionerna. Efter påsk kan det bli aktuellt med att skärpa begränsningen ytterligare i de regioner som befinner sig i den så kallade spridningsfasen, som huvudstadsregionen. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Hur många personer borde få träffas samtidigt? Är sex personer för många i samma rum? Efter påskhelgen begrundar Södra Finlands regionförvaltningsverk alternativet att skärpa begränsningen ytterligare.

När regeringen tvingades dra tillbaka sitt förslag att begränsa rörelsefriheten blir det svårt att reglera sammankomster och därmed trygga folkhälsan i de värst drabbade regionerna. Södra Finlands regionförvaltningsverk (RFV) lovar överväga att ta till sitt sista kort.

– Vi utnyttjar redan hela vår arsenal. Begränsningarna är redan som allra striktast i södra Finland, säger direktör Kristiina Poikajärvi.

Enligt ett RFV-beslut gäller för närvarande att högst sex personer får träffas samtidigt på offentliga platser. I privata sammanhang gäller samma siffra som en rekommendation. Vill man begränsa närkontakter ytterligare kunde man skärpa den regeln.

– Det är möjligt att vi tar ett sådant beslut, men vi har inte hunnit diskutera det här ordentligt sedan det klarnade att regeringen drar bort sitt lagförslag. Det beror också på vilka nya åtgärder ministeriet planerar, säger Poikajärvi.

Hur sannolikt är det att ni skärper regeln om maxantalet personer vid sammankomster?

– Säkert är bara att vi blir tvungna att överväga en skärpning. Vi får återkomma till det här nästa vecka. Låt oss hoppas att folk fram till det förstår att fira påsk bara i den närmaste kretsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning