Regin njuter av VM i hemstaden – "Fantastiskt att få spela inför den här publiken"

Peter Regin är en av tio spelare i det danska laget som får uppleva VM i hemstaden Herning.Bild: Martti Kainulainen

Att få spela VM i hemstaden är något alldeles speciellt för den danska lagkaptenen Peter Regin. Att dessutom få möta sina klubbkamrater i Jokerit inför sin fanatiska hemmapublik då Finland står för motståndet på onsdagen gör hemmafesten ännu bättre.

Då Herning Folkblad gav ut en ishockey-VM-bilaga inför mästerskapet i hemstaden är det stadens son Frans Nielsen som pryder pärmen.

"Frans bliver vores store stjerne" lyder rubriken. Det är ett citat av en annan av Hernings stora hockeysöner, Jokeritkaptenen Peter Regin.

Då man bläddrar fram till sidan 15 i den snygga och väldigt välgjorda bilagan hittar man tidningens huvudtext som förstås handlar om den danska lagkaptenen Regin. På den första bilden står han med slitna jeans och en munkjacka på gågatan Østergade.

"Stolt kaptajn vender hjem" förkunnar rubriken.

För Regin, som till vardags bor i Helsingfors, är VM i Herning något alldeles speciellt. Det är få spelare förunnat att få spela VM i sin hemstad och om du är dansk och kommer från en liten stad är sannolikheten ännu mindre att det ska lyckas. Men i det danska laget finns hela tio spelare som får chansen att uppleva magin av ett VM i hemstaden då hockeyhuvudstaden Herning står värd för turneringen i år.

Därför är det lätt att förstå att 32-åringen Regin bubblar av både iver och glädje då han pratar om hur det känns att spela hockey inför sin egen hemmapublik med den danska landslagsdressen på sig.

– Det är en alldeles fantastisk känsla att få spela här. Jag har växt upp här, det är en så liten stad och det är en mycket speciell känsla bara att köra till matcherna här och vara på gatorna och vägarna där jag växte upp, säger Regin.

– Det är nästan en lite overklig känsla.

Det är inte bara Regin och hans lagkamrater som njuter av att spela VM i Herning. Också hemmapubliken ser ut att stortrivas. Då Danmark gjorde sitt enda mål mot Kanada firade supportrarna Jesper Jensens 1–6 som om det var segermålet i en förlängning. Och under matchens sista minuter, då det redan sedan länge stod klart att hemmalaget åker på en brakförlust, ställde sig publiken upp och gav sitt lag stående ovationer.

– Det känns otroligt bra att få spela inför hemmapubliken. De har varit fantastiska och också visat oss ett enormt stöd i de här två senaste matcherna då vi blivit rätt utspelade, säger Regin och syftar på förlustmatcherna mot Kanada och USA.

– Det har varit väldigt kul.

Har inte besökt centrum

Inför VM förvandlades centrala Herning till en oas för hockeyturisterna där bilar med olika sorters streetfood parkerat på gågatan, staden och VM-arrangörerna har byggt up flera stor festivalområden där publiken bjuds på livemusik, chansen att få testa att skjuta puckar i en rink, spela bordtennis, lufthockey, få ansikten målade, hoppa i luftslott eller bara slå sig ner på gräsmattan i en bekväm säckstol för att njuta av en glass eller en läsk.

Man har verkligen tänkt på att alla ska trivas också då det inte spelas hockey.

Den danska kaptenen har inte själv haft möjlighet att besöka hemstadens centrum sedan mästerskapet körde i gång.

– Jag var där dagen innan VM-starten men nu tror jag det är lite för mycket folk där för att jag ska gå dit. Vi har dessutom spelat nästan varje dag så det finns inte riktigt tid för det, säger han.

– I går åkte jag ut till min stuga och kopplade av där i solen i några timmar bara för att komma bort från hela VM för en stund.

Men Regin har som plan att besöka VM-arrangemangen i centrum innan turneringen är över.

Viktiga matcher på kommande

Danmark har inlett VM med en seger och två förluster. Och tack vare segern över Tyskland i öppningsmatchen har laget alla chanser att ta sig vidare från gruppspelet.

– Vi spelade bra i helgen. Segern över Tyskland var en stor sak för oss och en viktig seger med tanke på våra chanser i turneringen, säger Regin.

– Mot Kanada kanske vi inte spelade vår bästa hockey men de har ett otroligt bra lag och vi måste bara acceptera att vi i vissa matcher är den lilla killen. Då man ser hur kanadensarna spelade i matchen så tror jag inte vi kunnat slå dem ens om vi spelat på den absoluta toppen av vårt kunnande. Vi måste inse hurdant lag vi är och matchen mot Kanada var inte den viktiga matchen för oss här i VM

De viktiga matcherna spelar laget efter att man mött lejonen på onsdagen.

– Finland kommer att vara en mycket tuff utmaning för oss och de är enorma favoriter i den matchen. Men jag tror att vi kan ha en bättre chans än vi hade mot Kanada. Det helt utan att säga något illa om Finland. Men de stora matcherna för oss är de tre sista matcherna i gruppspelet

Det är matcherna mot Norge, Sydkorea och Lettland han talar om. Seger i de tre matcherna och Danmark kniper en plats i kvartsfinalen – något som är ett resultat som betyder att VM varit ett lyckat mästerskap för hemmanationen.

– De här matcherna kommer att skilja sig mycket från matcherna mot USA, Kanada och Finland. Mot de stora lagen har vi inte mycket puck utan måste försvara rätt mycket medan vi i de tre sista gruppspelsmatcherna kommer att föra spelet mera, säger han.

Det borde passa det danska laget väl. Med spelare som Regin, Nielsen, Philip Larsen och Nicklas Jensen i truppen finns det ett enormt offensivt kunnande i laget. Då man dessutom har en av turneringens bästa målvakter i Toronto Maple Leafs-stjärnan Fredrik Andersen finns alla ingredienser för en framgångsrik hemmaturnering för det danska laget.

Men första står det finländska laget, med en del lagkamrater från Jokerit, för motståndet.

– Det är kul att få möta lite killar från det egna laget och så är ju Lauri (Marjamäki, blivande Jokeritcoach) tränare för laget. Det kommer att bli en speciell match för mig, säger Regin.

– Finland är mitt andra hem nu och det är där jag spenderar största delen av min tid för tillfället.

I VM bor det danska och det finska laget på samma hotell vilket betyder att Regin hunnit umgås med sina Jokeritkompisar redan inför matchen.

– Vi ses vid måltiderna och vi har snackat en del redan, säger han leende.

Vad förväntar du dig av matchen mot Finland?

– Jag tror det blir en lite liknande matchbild som mot Kanada, säger Regin.

I 1–7-matchen mot lönnlöven hade danskarna inte mycket att säga till om på isen. De kanadensiska spelarna var helt enkelt för bra på alla delområden och spelade ut hemmalaget enligt konstens alla regler.

– Finland har många otroligt bra spelare. Kolla bara på hur Aho, Teräväinen och Granlund spelar, säger Regin.

– Det kommer att vara en mycket tufft för oss men vi får bara hoppas att vi får en del chanser som vi sedan kan utnyttja.

Finland–Danmark spelas på onsdagen klockan 21.15. Matchen refereras på svenska av HBL:s Niclas Lönnqvist på MTV3. Delta gärna i chatten inför, under och efter matchen på HBL.fi/hockey-vm-2018/

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00