Regeringstrion samtalade om intern tillit

Statsministerns arbetsrum i statsrådsborgen.Bild: Heikki Saukkomaa

Regeringstrion höll på onsdagsförmiddagen sitt krissamtal som Blå framtid bett om, sedan ledamoten Kaj Turunen hoppade av från Blå framtid till Samlingspartiet.

Det var förra veckan som Blå framtid samlades till krismöte, då Kaj Turunen meddelade om sitt avhopp till Samlingspartiet. Avhoppet fick känslorna att svalla och behandlades också i partistyrelsen.

Partiordförande Sampo Terho krävde att regeringstrion skulle sammankallas. Av tidtabellsskäl skedde det först efter Valborg och första maj.

Särskilt tärande på förtroendet var, enligt Terho, att inget sades om avhoppet ett par timmar tidigare då trion träffats.

– Man kan inte agera så mot sina regeringskolleger, att man först dricker morgonkaffe tillsammans i godan ro som om inget var i görningen, vid middagstid sticker kniven i ryggen, och på kvällen kallar det för en vanlig dag, sade Terho förra veckan.

På onsdagen träffades de för samtal, där De blå fick lägga fram sina synpunkter. Sampo Terho säger till STT att det var ett uppbyggligt samtal, och att regeringen är funktionsduglig. Han säger också att De blå fick gehör för sina krav.

Kraven som partiet lade fram var att regeringen skulle garantera att regeringsprogrammet följs, också skrivningarna om EU och migrationspolitiken, och att regeringen förbinder sig till att utföra de stora reformerna, landskaps- och vårdreformen.

Terho säger att Blå framtid kommer att stå kvar utan fler avhopp i fortsättningen. Partiet kämpar med ett väljarstöd på under två procent, enligt opinionsmätningar.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00