Regeringsstyrkor närmar sig Hodeida

Bilden är tagen för ett par dagar sedan utanför huvudstaden Sanaa. En bensinmack förstördes av en flygräd. Bild: Lehtikuva/AFP/Mohammed Huwais

Jemenitiska regeringsstyrkor närmar sig Hodeida, som kontrolleras av huthirebellerna. Där finns den viktigaste hamnen för hjälpsändningar.

– Den jemenitiska militären, stödd av koalitionen, är runt 20 kilometer utanför Hodeida och militära insatser pågår, säger den saudiskledda koalitionens talesperson Turki al-Maliki.

Uttalandet kommer sedan rebelledaren Abdul Malik al-Huthi sagt att rebellerna är redo att hindra alla försök till militära insatser mot Hodeida.

Hodeida är en viktig hamn i Röda havet, inte minst är Hodeida den främsta inkörsporten för humanitär hjälp till det krigshärjade landet. Koalitionen ser dock att hamnen även försörjer rebellerna med vapen och ammunition.

Huthiledaren Hamoud Abbad uppmanar stamfolk i närheten av Hodeida att mobilsera sig och "känna den religiösa och patriotiska plikt att försvara sitt hemland", och att man är redo att möta varje angrepp mot staden.

Striderna i västra Jemen har varit intensiva, och de saudiskstödda regeringsstyrkornas offensiv har försenats av landminor.

– Med striden om Hodeida går konflikten in i en ny fas, men det är antagligen inte slutet, skriver Peter Salisbury vid tankesmedjan Chatham House på Twitter, och säger att frågan är hur lång striden blir, och hur mycket hamnen kommer att skadas.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03