Regeringssonderingen fortsätter på tisdag – Rinne tvekar mellan Centern och Samlingspartiet

Regeringssonderaren Antti Rinne behövde tilläggstid för att fortsätta samtalen med Samlingspartiet. Det tyder på att en rödblå koalition är sannolik. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Regeringssonderingarna avbröts på måndagskvällen, men Antti Rinne ska fortsätta sina bilaterala samtal med Samlingspartiet på tisdagsförmiddagen. Rinne hoppas senare på tisdagen kunna lämna besked om vilka partier han bjuder in till regeringsförhandlingar.

På pappret är alternativen fler, men i praktiken står regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) inför ett konkret val: att bjuda in Samlingspartiet eller Centern till regeringsförhandlingar. Han hoppas kunna lämna besked under tisdagen.

– Vi fortsätter samtala med Samlingspartiet i morgon klockan 10. Målet är att utreda om vi har förutsättningar att inleda egentliga regeringsförhandlingar med Samlingspartiet, sade Rinne när parterna avslutade måndagssamtalen i riksdagen vid 21.30-tiden.

Rinnes utmaning är att hitta ett andra större parti att regera med. En bedömning är att det vore lättare med Centern, men att Rinne drar sig för att välja valets största förlorare om det finns en chans att få till det med Samlingspartiet. Men här hänger det på klassiskt svåra sakfrågor.

– Vi har också tidigare haft rätt olika syn på ekonomi, arbetsmarknad och sysselsättning, sade Rinne, men han varken bekräftade eller dementerade att Samlingspartiet vore SDP:s förstaval.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo bekräftade i korthet att det är just på dessa punkter som samtalen drar ut på tiden.

– Vi har haft riktigt bra samtal i två tre timmar, men vi har inte kommit i mål. Det finns mycket kvar att diskutera, om ekonomin, sysselsättningspolitiken och skatterna, men vi diskuterar i konstruktiv anda, för det är vår plikt, sade Orpo.

Rinne och den övriga SDP-ledningen diskuterade med alla de övriga riksdagspartierna under söndagen och måndagen. Han hade vikt en timme för alla, men behövde tilläggstid med Samlingspartiet.

I offentligheten har det spekulerats främst mellan två alternativ till regeringskoalition – antingen SDP, Samlingspartiet, De gröna och SFP eller SDP, Centern, De gröna, VF och SFP. Rinne gav på måndagskvällen inga direkta vinkar om vilket alternativ som är troligast.

Rinne upprepade tidigare på kvällen att inget parti är uteslutet, men i praktiken talar det mesta för att Sannfinländarna går i opposition. Inom Centern höjs flera röster för att partiet ska ta konsekvenserna av brakförlusten i valet, men Rinne ville på måndagskvällen hålla dörren på glänt – om inte annars så åtminstone för att kunna pressa Samlingspartiet.

På en fråga om det finns annat än ekonomi och skatter som skaver i diskussionerna med Samlingspartiet svarade Rinne att han inte vill använda ordet skava, att det klingar för negativt.

– Det handlar om att hitta gemensamma åsikter.

Diplomatiska svar

De övriga partiordförande som alls kommenterade de bilaterala måndagssamtalen med SDP var fåordiga och uttryckte sig diplomatiskt och i allmänna ordalag, utan att gå in på detaljer. Anna-Maja Henriksson (SFP) ville inte spekulera i möjligheten att SFP ingår i nästa regering, även om det utåt ter sig sannolikt.

– Det vet jag inte, det är bara en person som kan säga det, och det är Antti Rinne, sade hon efter att SFP diskuterat klart.

SFP behövde inte sitta hela den timme som reserverats för varje parti.

– Diskussionen var konstruktiv och känslan positiv, men vi ska nu se. Det är viktigt att vi får en regering som för Finland framåt och som också präglas av ett internt förtroende. Det skulle vara jätteviktigt, sade Henriksson.

Varken Henriksson eller De grönas ordförande Pekka Haavisto ville bedöma om det verkar mer sannolikt att SDP väljer Samlingspartiet eller Centern som partner, eller vilka andra partier som kan tänkas ingå.

– Den bedömningen kan jag inte göra utifrån vår diskussion. Från början var det klart att vi bara diskuterade från vårt perspektiv. Vi lämnar de stora avgörandena till regeringssonderaren, sade Haavisto.

Hans kommentarer var lika diplomatiska som Henrikssons förutom att han sade att De gröna nog diskuterade detaljfrågor med SDP – utan att nämna exempel – och att det tog hela den timme som reserverats för ändamålet.

– Regeringssonderaren har flera alternativ att bilda en majoritetsregering och det är bara han som kan ta beslutet.

Haavisto sade att De gröna har erfarenhet av regeringssamarbete både med Samlingspartiet och med Centern, och att samarbetet ur grönt perspektiv skulle komma att kretsa kring lite olika frågor beroende på vilketdera av de större partierna Rinne valde. Däremot tog han inte ställning till vilketdera alternativet han skulle föredra.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning