Soini motiverar deltagande i abortkritisk samling med yttrandefrihet – rättsexpert kritiserar: "Han reser med diplomatisk immunitet"

Utrikesminister Timo Soini (Blå).Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Timo Soinis deltagande i ett evenemang mot aborter i samband med en tjänsteresa fick hård kritik från oppositionen under frågetimmen.Soini säger att det under en veckas resa finns tid för fritid. – Då får man, såvitt jag vet, gå på en fotbollsmatch, på Guggenheim eller delta i en Pride-marsch också om man ser det lämpligt, säger Soini.

Statsminister Juha Sipilä (C) fördömer inte direkt att utrikesminister Timo Soini (Blå) deltog i ett abortkritiskt evenemang under sin tjänsteresa i Kanada.

– Vi har fört ett samtal om det i regeringen. Om det på en tjänsteresa finns inprickat fritidsprogram ska det vara ytterst tydligt när man deltar som privatperson, säger Sipilä.

– Det här var vi alla eniga om.

Flera frågor riktades under riksdagens frågetimme mot statsledningen om hur lämpligt det är att Finland i sin utrikespolitiska linje driver en hög profil kring kvinnors reproduktiva hälsa och sexualhälsa, och vilka signaler det ger om utrikesministern driver en annan linje.

– Det har skadat Finland som företrädare av värderingar som jämställdhet och kvinnors rättigheter, säger Ville Niinistö (gröna) och tillade att utrikesministerns resa i sin helhet bekostats med skattemedel.

Eva Biaudet (SFP) hänvisade till att Soini i sin blogg kommenterade folkomröstningen kring aborträtten på Irland "i beklagande ton" och sade att linjen i bloggen skär sig med Finlands utrikes- och biståndspolitiska linje.

Timo Soini (Blå) svarade först med att han inte deltagit i en marsch, utan i ett evenemang som arrangerats kvällen innan.

– Jag har aldrig skämts för att jag är för liv, och vi har dessutom religionsfrihet och yttrandefrihet. Det här är fråga om min personliga åsikt som prövats inför varje val – jag har alltid blivit tillfrågad om det och blir det säkert i fortsättningen också – om jag ställer upp. När en medlem i statsrådet är på en veckas resa så uppstår det också fritid, då man kan gå på fotbollsmatch, på Guggenheim eller delta i en Pride-marsch enligt egen bedömning, svarade Timo Soini.

Professorn i internationell rätt Martin Scheinin, som bloggar på Perustuslakiblogi (Grundlagsbloggen), ger ändå Soini mothugg på Twitter.

– Tyvärr, så fungerar det inte. En resande utrikesminister åtnjuter diplomatisk immunitet, och använder då inte individens yttrande frihet (med respektive lands begränsningar) utan uttrycker den finska statens linje, och då denne deltar i demonstrationer, skriver Martin Scheinin.

Ville Niinistö skriver att han anser att justitiekanslern bör utreda det.

Timo Soini säger att han inte uttryckt några privata åsikter på evenemang som hörde till programmet.

– Under resan deltog jag också i en bönefrukost där Kanadas liberala statsminister (Justin) Trudeau, som är för aborträtten, talade. Det hörde till det officiella programmet och där sade jag inget, säger Soini.

Soini fick på frågetimmen stöd av Päivi Räsänen (KD) som frågade om inte tjänstemän, ministrar och vårdpersonal har rätt till sin egen övertygelse.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00