Regeringsrådet Tuominen: Blir det förbjudet att gå till Alko borde också mataffärerna pausa alkoholförsäljningen

Regeringen skissar på begränsningar i rörelsefriheten. Det råder oklarhet om Alkobesök ska klassas som de nödvändiga butiksbesök som skulle vara tillåtna. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Det råder oklarhet om Alko-besök är att betrakta som de nödvändiga butiksbesök som skulle tillåtas om regeringen inför begränsningar i rörelsefriheten. Men att endast stänga Alkobutikerna är ingen vits. Förbjuds besök i Alko, borde också alkoholförsäljningen i mataffärer pausas, anser regeringsrådet Ismo Tuominen.

Innehållet i de begränsningar i rörelsefriheten som regeringen skissar på är ännu något oklart. Utifrån de uppgifter som sipprat ut i offentligheten skulle ändå nödvändiga butiks- och apoteksbesök tillåtas. Och den vars bil eller tvättmaskin pajar skulle ha rätt att besöka bilaffären eller vitvarubutiken.

Men en viktig fråga har det ännu inte knystats något om: Ingår besök till det statliga alkoholmonopolet Alko i de nödvändiga butiksbesök som regeringen har för avsikt att tillåta ifall det blir begränsningar i rörelsefriheten?

Alko: En fråga för vår ägare staten

Vid Alko kan informationsdirektören Varpu Göös inte ta ställning till om Alkostängningar är i görningen.

– Det är helt upp till vår ägare staten hur det blir med den saken. Vi är bara en försäljningskanal, säger Göös då HBL först försöker höra sig för via henne om det nu är sista chansen att bunkra upp.

"Alkoholtillgången behöver dryftas"

Regeringsrådet Ismo Tuominen vid Social- och hälsovårdsministeriet som ansvarar för statens ägarstyrning av Alko har ännu inte hört hur regeringen resonerar kring Alkobesök och begränsningar i rörelsefriheten.

HBL frågar Tuominen om det nu är bäst att ta det säkra för det osäkra och fylla på lagren. Men Tuominen svarar lite kryptiskt att han för egen del inte har varit och handlat på Alko.

– Tillgången på alkoholprodukter är en fråga som man särskilt behöver fundera på ifall av begränsningar i rörelsefriheten, det vill säga hur folk får tag i alkohol? Eftersom den alkohol som säljs i mataffärerna utgör största delen av försäljningen borde man i så fall både sätta stopp för försäljningen i mataffärer och i Alko. Det är ingen vits att endast stänga Alko-butikerna, säger Tuominen.

Regeringsrådet Ismo Tuominen anser att också alkoholförsäljningen i mataffärerna borde stoppas ifall Alko-butikerna stängs. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Läs också: Kiurus svar till HBL om Alkostängningar: "Onekligen en mycket intressant fråga – något som det finns skäl att överväga"

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning