Regeringsprogrammet klart – nu återstår bataljen om ministerposterna

Antti Rinne var belåten över att partierna på Ständerhuset lyckades enas om ett gemensamt program. Bild: Martti Kainulainen

Partierna är överens om innehållet i regeringsprogrammet. På söndagen fortsätter dock överläggningarna mellan partiledarna om hur man ska fördela ministerposterna.

På fredag eftermiddag skred SDP-ledaren Antti Rinne ner för trappan på Ständerhuset med ett belåtet leende.

– Innehållet är klart. Vi ska ännu gå igenom ordalydelsen av texten och kontrollräkna de ekonomiska kalkylerna, men regeringsprogrammet är klart, sade Rinne.

På söndagen träffas partiledarna än en gång på Ständerhuset för att komma överens om vem som får vilka ministerposter och hur många ministrar respektive parti får.

Nästa regering består av SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP.

Regeringsprogrammet publiceras på måndagen vid en presskonferens i biblioteket Odet. Efter det beger sig Rinne och den kommande regeringens riksdagsgrupper på retreat. HBL kunde i förväg avslöja att sällskapet samlas på hotell Korpilampi i Esbo, känd för den legendariska Korpilampi-kongressen år 1977.

Rinne ville ännu inte på fredagen avslöja sitt val av retreatplats, men sade att han hade ett ställe i tankarna.

De närmaste dagarna ska partiernas förtroendeorgan ge grönt ljus för regeringsmedverkan.

Vänsterförbundet ordnar en rådgivande medlemsomröstning som beräknas ta cirka två dygn att genomföra, varefter partiets fullmäktige och riksdagsgrupp fattar det slutliga beslutet.

I De gröna tas beslutet av riksdagsgruppen och partifullmäktige. Också i Centern fattas det slutliga beslutet av de här organen. I SFP är det partistyrelsen och riksdagsgruppen som var för sig avgör om partiet ska gå med i regeringen. Skulle de vara oense har partifullmäktige det sista ordet.

Då partierna har sagt sitt, utnämner presidenten regeringen. Det här väntas ske mot slutet av nästa vecka.

Rinne säger att ingen tvistefråga blev oöverkomligt svår under de tre veckor som regeringsförhandlingarna tog.

– Många frågor krävde diskussion, men ingen var så svår att den inte gick att lösa.

Henriksson: Än är allt inte klart

För det minsta partiet i nästa regering, SFP, är förhandlingarna om ministerposterna av särskilt stor betydelse. I förväg har många bedömt att partiet endast kommer att få en ministerpost, vilket SFP inte nöjer sig med. SFP kräver två poster.

– Vi har kommit långt, men allt är ännu inte klart, sade SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson då hon lämnade Ständerhuset på fredag eftermiddag.

På frågan om SFP kan räkna med att det bli två ministrar, sade hon att man inte kan räkna med något och att saken ännu inte varit uppe för diskussion.

– Det är en viktig fråga, sade hon om antalet ministerportföljer.

Tidigare på fredagen bekräftade Antti Rinne att den nya regeringen kommer att förlänga läroplikten så att den gäller för andra stadiet, det vill säga tills eleven har gått ut yrkesskolan eller gymnasiet.

Fler poliser och kvotflyktingar

Den nya regeringen går också in för att tillsätta fler polistjänster. Iltalehti var först med att rapportera att regeringsförhandlarna har kommit överens om flera hundra nya polistjänster. Också Gränsbevakningens resurser ska utökas. Det är framför allt glest befolkade områden på landsbygden som ska få fler poliser. Avsikten är att förkorta den tid det tar för polisen att anlända till brotts- eller olycksplatsen.

Bland de uppgifter om regeringsprogrammet som sipprat ut i offentligheten framgår att regeringen höjer Finlands flyktingkvot med hundra så att Finland årligen tar emot 850 flyktingar. Mängden kvotflyktingar kopplas ihop med mängden asylsökande så att antalet kvotflyktingar som mest kunde uppgå till 1050 personer. Enligt uppgifter till Iltalehti ska partierna ha kommit överens om att framöver välja ut kvotflyktingar som har "de sannolikaste möjligheterna att anpassa sig till det finländska samhället". Partierna ska också ha kommit överens om att tillåta fotboja på personer som har fått avslag på sin asylansökan.

Partierna har också kommit överens om att förlänga pappornas inkomstbundna föräldraledighet från nuvarande två månader till fyra månader, enligt Yle:s uppgifter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning