Regeringspartiet utropar valseger i Kambodja

Bild: TT/AP/Heng Sinith

Regeringspartiet CPP utropar sig som valsegrare i Kambodja, ett land som många bedömare anser vara på väg mot diktatur. Landets främsta oppositionsparti tvångsupplöstes inför valet på söndagen.

– CPP vann 80 procent av rösterna och vi uppskattar att vi får åtminstone 100 stolar, säger partiets talesperson Sok Eysan.

Parlamentet har 125 platser.

Valdeltagandet landade på 82 procent, enligt valkommissionen. Även det preliminära valresultatet väntas från valkommissionen under söndagen.

Att döma av den sömniga stämningen och skrala tillströmningen vid flera vallokaler i huvudstaden Phnom Penh var intresset för att rösta ljumt, rapporterar Reuters utsända.

En del av de väljare som gett sig ut har gjort det av rädsla sedan myndigheterna varnat för att alla som bojkottar valet kommer att betraktas som "förrädare", säger Phil Robertson, biträdande chef vid Asienkontoret för människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Jag ville inte rösta men jag gjorde det ändå, säger en anonym väljare.

"Frälsare"

Oppositionella ledare har fängslats eller tvingats i exil inför valet, vilket bäddat för att sittande premiärministern tillika partiledaren för CPP, Hun Sen, får sitta kvar på posten som han haft i över 30 år.

En stark ekonomi som växt mellan 6 och 8 procent per år har bidragit till CPP:s fortsatta stöd, och Hun Sen tar gärna åt sig äran i takt med att fler kambodjaner får det bättre.

– Premiärminister Hun Sen är vårt lands frälsare, säger väljaren Som Chantha efter att ha lagt sin röst på CPP.

Opposition i exil

Oppositionsledaren Sam Rainsy, som gått i exil i Frankrike efter att ha dömts för bland annat förtal, har uppmanat sina följare att bojkotta valet. Hans partiledarkollega Kem Sokha har fängslats och åtalats för förräderi, anklagad för att ha planerat ett maktövertagande tillsammans med USA.

Deras parti CNRP har upplösts och en mängd av partiets representanter har förbjudits att engagera sig politiskt de närmaste åren. CNRP:s platser i nationalförsamlingen har sedan delats ut till flera små partier som ger sitt stöd till regerande CPP.

– Jag gick inte och röstade. Jag låg hemma och sov, säger Kem Chan Vannak, som var folkvald representant för CNRP innan partiet förbjöds.

Valet är det sjätte sedan 1993, då Kambodja kom ur en flera decennier lång period präglad av krig och konflikter.

Kambodjas sittande premiärminister Hun Sen. Regeringspartiet CPP utropar sig som segrare med 80 procent av rösterna. Arkivbild.

Foto: Heng Sinith/AP/TT

http://tt.se/media/image/sdltd0bdaec

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning