Regeringspartiernas ungdomsförbund vill inte se läsårsavgifter

Högskolestudier ska vara avgiftsfria även i framtiden, anser regeringspartiernas ungdomsförbund. Arkivbild. Bild: Mikael Piippo/SPT

Vesa Vihriäläs utredningsgrupp föreslår att moderata läsårsavgifter vid högskolorna kunde övervägas som ett led i Finlands strategi för att stärka ekonomin efter coronakrisen.

Regeringspartiernas ungdomsförbund vill hålla kvar den avgiftsfria högskoleutbildningen i Finland. I ett gemensamt uttalande kräver ungdomsförbunden att läsårsavgifter inte övervägs vid finländska högskolor. Även studerandeförbund med anknytning till regeringspartierna står bakom uttalandet.

Förbunden skriver att en avgiftsfri utbildning är en viktig del av välfärdsstaten och att det behövs kompetens för att trygga framtiden. I stället för att fundera på att införa nya läsårsavgifter bör man slopa läsårsavgifterna för studerande som kommer från länder utanför Europeiska unionen och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, skriver ungdomsförbunden.

En utredningsgrupp som letts av Vesa Vihriälä, arbetslivsprofessor i ekonomi vid Helsingfors universitet, föreslår i en rapport som presenterades i fredags att moderata läsårsavgifter i högskoleutbildningen kunde övervägas som ett led i Finlands strategi för att stärka ekonomin efter coronakrisen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning