Regeringskris kan stå för dörren i Tyskland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel (till höger) och inrikesminister Horst Seehofer (till vänster) på balkongen till förbundskanslerämbetet i Berlin vid ett möte under helgen. Bild: TT/AP/Paul Zinken

Regeringen i Berlin lamslås av en allt mer infekterad konflikt om den tyska migrationspolitiken. Framtiden för förbundskansler Angela Merkels breda koalition är oviss sedan hennes konservative inrikesminister Horst Seehofer hotat att lämna sin kabinettspost.

Backa – annars avgår jag. Så lyder Horst Seehofers ultimatum till Angela Merkel. Hotet framfördes sent på söndagen under ett möte med ledarskiktet för Merkels bayerska koalitionspartner CSU i München, och gällde både ministerposten och 68-åringens roll som partiordförande.

Under måndagen ska de två systerpartiernas ledare diskutera en väg ut ur den låsta situationen. Seehofer hotar att stänga Tysklands gränser för asylsökande som registrerats i ett annat EU-land. Merkel vill i stället fortsätta förhandla om frågan på EU-nivå, och varnade i en intervju med tv-kanalen ZDF på söndagen för åtgärder som inte förankrats hos andra medlemsländer.

Stötesten sedan 2015

Migrationsfrågan har varit en stötesten mellan Merkels CDU och bayerska CSU sedan hösten 2015, då förbundskanslern öppnade den tyska gränsen för tusentals migranter och flyktingar. Både regeringen och CDU har sedan dess helt lagt om politiken, men CSU, som ligger till höger om CDU, vill strama åt den tyska linjen ytterligare.

Frågan riskerar nu att splittra det samarbete mellan partierna som i årtionden varit den dominerande kraften i tysk politik. Merkel varnar för att migrationspolitiken har sprängkraft nog att splittra hela EU.

Förbereder för nyval

I takt med att schismen mellan de kristdemokratiska partierna fördjupas förbereder sig socialdemokratiska SPD – som också ingår i regeringskoalitionen – för ett möjligt nyval. SPD driver en avsevärt mjukare linje i asyl- och migrationspolitiken och har svårt att smälta Seehofers krav.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning