Regeringskris i Norge avvärjd i sista sekunden

De norska kristdemokraternas ledare Knut Arild Hareide avgår. Han satsade allt på att föra över sitt parti i ett center-vänsterläger men röstades ner av sina egna. Bild: Jan-Erik Andelin

Norges kristdemokrater Kristelig Folkeparti fällde hellre sin egen ordförande Knut Arild Hareide än landets regering. De norska kristliga lockades av statsminister Erna Solberg med en skärpt abortlag.

GARDERMOEN

Regeringen i Norge under statsminister Erna Solberg sitter kvar. Det lilla vågmästarpartiet Kristelig folkeparti (KrF) beslöt vid ett extra årsmöte utanför Oslo att stå kvar bakom regeringen. Partiet har åtta av de 169 mandaten i det norska stortinget.

I en omröstning som har engagerat hela Norge röstade partiet med några delegaters övervikt för att förhandla om att gå in i regeringen. Men med det avgår också partiledaren Knut Arild Hareide som hade satsat allt på att föra över partiet till ett center-vänsterläger.

Inför årets budgetomröstning förespråkade Hareide den överraskande manövern att samarbeta med socialdemokratiska Arbeiderpartiet och Senterpartiet i den politiska mitten. Därmed hade KrF på fredagen kunnat fälla regeringen.

Vice ordförande Kjell Ingolf Ropstad red på vågen om ett högerstöd i abortfrågan. Nu väljs han sannolikt till ny partiledare i vår. Bild: Jan-Erik Andelin

Stadig utförsbacke

KrF är illa tvunget att göra någonting åt att sitt underlag. Det har stadigt minskat sedan 1997 då partiet hade 14 procent av stödet i stortinget och statsministerposten. I dag är siffran 4,2 procent.

– I senaste val låg vi bara 5 000 röster från riksdagsspärren, sa Knut Arild Hareide till landsmötet inför fredagens beslut. Vi måste få en ny kurs.

Han sade också att partiet på en månad hade fått 2 600 nya medlemmar genom de "nya signaler" partiet hade gett.

Den 45-årige Hareide har en bakgrund inom media där han har arbetat för den norska grenen av Schibsted-koncernen.

Abortjusteringar blev spelmarker

Inför KrF:s landsmöte hade statsminister Erna Solbergs högerkonservativa regering kastat in det som visade sig vara rätt köttben i det politiska spelet – en skärpt abortlag.

Solbergs Høyre-parti hade förklarat sig berett att skärpa abortlagen i Norge efter den 12 graviditetsveckan. Man erbjöd sig att stryka skrivningar som nu tillåter abort av den ena av två tvillingar eller ger kvinnan en subjektiv rätt till abort också senare under graviditeten om fostret har en allvarlig sjukdom.

– Det är en historisk chans att vända abortlagstiftningen och göra en skillnad i fråga om människovärdet, sade delegaten Ragnhild Aadland Høen, en journalist och aktiv katolik från Oslo som stödde den "blå" högerlösningen.

Regeringens abortutspel fick tusentals människor att delta i protestmarscher i tre norska storstäder. Att de rödgröna partierna som skulle bli KrF:s nya partner deltog i protesten bidrog också tydligt till att KrF-majoriteten valde det konservativa högerhållet.

Drive för demokrati

Dramat inom KrF, och utsikten att regeringen kunde falla, har de senaste veckorna skapat en sällsynt drive för demokrati i Norge. I Norges samtliga 19 fylken har mötena där KrF:s delegater nominerades följts i direktsändning i tv av initierade kommentatorer och "krf-ologer".

Förra lördagen, då de flesta nomineringsmötena hölls, kallades enligt amerikansk modell "superlördagen" och medierna hade en "domedagsklocka" som räknade ner sekunderna till det extra landsmötet som började vid middagstid på fredagen.

– I dag är stortingsmakten samlad i den här salen, sade en av KrF-delegaterna i talarstolen.

Vice ordförande klar utmanare

Fredagens KrF-landsmöte beslöt med rösterna 98 mot 90 att fortsätta stödja den högerkonservativa regeringen kring Høyre, populistiska Fremskrittspartiet och det liberala Venstre i stället för att byta läger. Partiet hade i så fall gjort socialdemokraten Jonas Gahr Støre till ny norsk statsminister.

Kristelig folkeparti väntas i vår välja den 33-årige vice ordföranden Kjell Ingolf Ropstad till ny ordförande. Han är sedan 20 års ålder en yrkespolitiker som vid den extra partistämman drev på att börja förhandla om en plats i Solberg-regeringen

Tvungen att bredda regeringen

Erna Solberg har varit Norges statsminister i två perioder. Hon bildade år 2013 en regering enbart mellan sitt eget parti och Fremskrittspartiet. Därefter förhandlade hon om ytterligare stöd i stortinget från det liberala Venstre och Kristelig Folkeparti.

Vid stortingsvalet 2017 gick fyrpartipakten bakåt. Då breddades regeringen med Venstre, medan lilla KrF fortfarande lämnades utanför som enbart stödparti.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning