Regeringskris hotar i London: "Båda våra partier är trasiga"

Anna Soubry, en av de välkända brexitmotståndarna i England, har valt att hoppa av det konservativa partiet. Bild: Lehtikuva-AFP/Niklas Halle'n

Hela havet stormar i det brittiska parlamentet när ytterligare fyra ledamöter lämnar sina partier. Hela regeringsbasen skakar sedan avhoppen nu även kommer från premiärminister Theresa Mays konservativa parti.

Först beslutade Labours Joan Ryan att ansluta sig till de sju partikamrater som i måndags bestämde sig för att lämna Labour och sitta i en egen oberoende grupp i underhuset.

På Twitter skriver hon att Labour har "infekterats" med "antijudisk rasism" sedan Jeremy Corbyn blev partiledare 2015.

Vid lunchtid i dag kom sedan nästa avhopp – med betydligt större konsekvenser.

Välkända brexitmotståndarna Anna Soubry, Sarah Wollaston och Heidi Allen har alla beslutat att hoppa av från det konservativa partiet.

Fakta

Underhusets sammanställning

Så här är mandaten just nu fördelade i det brittiska underhuset:

Parti mandat

Konservativa partiet 314

Labour 247

SNP 35

Oberoende gruppen 11

Liberaldemokraterna 11

DUP 10

Sinn Féin 7

Plaid Cymru 4

Gröna partiet 1

Oberoende 8

Vakant 1

Talmannen 1

Fotnot: Sittande talman kandiderar traditionellt i valet utan partibeteckning och utan att möta motstånd från oppositionen. Talmannen och de tre vicetalmännen röstar traditionellt inte i parlamentets omröstningar.

Av de just nu åtta oberoende kandidaterna är det endast en, nordirländska Sylvia Hermon, som var oberoende redan i valet 2017. Övriga valdes in för Labour (sex stycken) och Liberaldemokraterna (en).

Det republikanska nordirländska Sinn Féin vägrar av tradition att delta i parlamentsarbetet.

Den vakanta platsen är för Labour-ledamoten Paul Flynn som avled i söndags och ännu inte ersatts via fyllnadsval.

I händerna på DUP?

"Vi känner att vi inte längre kan stanna kvar i ett regeringsparti vars politik och prioriteringar så djupt är i händerna på (hårdbrexitgruppen) ERG och (nordirländska unionistpartiet) DUP", skriver trion i ett brev till premiärministern enligt tidningen The Guardian.

Därmed är nu hela regeringsbasen i gungning i London. Theresa May har redan sedan tidigare tvingats förlita sig på stödet från DUP:s tio ledamöter i parlamentet för att uppnå majoritet.

Labour-avhopparna välkomnar beslutet.

"Välkomna till Oberoende gruppen. Båda våra partier är trasiga. Vi kommer att ändra politiken till det bättre", meddelar gruppen på Twitter.

En purfärsk opinionsmätning ger De oberoende för tillfället 11 procents stöd, en procentenhet mer än det traditionella mittenpartiet Liberaldemokraterna.

Ledsen Theresa May

Premiärministern själv säger sig vara ledsen.

"Det här är människor som hängivet tjänat vårt parti i många år och jag tackar dem för det", säger Theresa May i ett uttalande.

"Naturligtvis har Storbritanniens medlemskap i EU varit en källa till oenighet både i vårt land och i vårt parti under lång tid. Att avsluta det medlemskapet efter fyra decennier var aldrig tänkt att bli enkelt. Men genom att leverera med vårt valmanifest och implementera det brittiska folkets beslut så gör vi det rätta för vårt land", skriver premiärministern.

Tillsammans med DUP har Konservativa partiet just nu endast 324 av de 650 mandaten i underhuset – vilket ger majoritet endast tack vare att de nordirländska republikanerna Sinn Féin av tradition bojkottar sina parlamentsplatser.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning