Conte klarar första krisen, senaten nästa

Italiens premiärminister Giuseppe Conte försvarar regeringens politik i parlamentet. Bild: Alessandra Tarantino/TT-AP

Italiens premiärminister Giuseppe Conte strider för att behålla makten sedan ett stödparti lämnat landets regeringskoalition. Conte försvarar regeringens insatser under coronapandemin. Han klarade en omröstning i deputeradekammaren, men hotas av svårare senatsomröstning på tisdagen.

Juristen Giuseppe Conte, som är partipolitiskt oberoende, ställdes inför en förtroendeomröstning i parlamentets underhus, deputeradekammaren, på måndagen.

Stödet var större än väntat för honom. 321 stöttade honom medan 259 röstade för att fälla regeringen.

Renzi lämnade

Den politiska turbulensen följer sedan Matteo Renzi och hans lilla parti Italia Viva har beslutat att lämna regeringen, besvikna på de åtgärder Conte planerar för att få igång ekonomin.

Premiärminister Conte varnar att beslutet hotar den politiska stabiliteten i en svår tid.

I parlamentet gick han också till angrepp mot tidigare premiärministern Renzi, och sade att beslutet att lämna regeringen "saknar rimligt berättigande".

Conte har regerat landet sedan september 2019. Bland övriga koalitionspartier finns Demokratiska partiet (PD) och Femstjärnerörelsen (M5S).

Salvini hoppas

Även om stödet var större än väntat för Conte, så verkar omröstningen i senaten under tisdagen bli svårare för Contes regering. Stödet för Conte minskade i senaten när Renzi bröt med regeringen. Renzi säger att Italia Vivas ledamöter i senaten kan komma att lägga ned sina röster – vilket kan innebära att Conte kommer att kunna sitta kvar på nåder.

Om den politiska turbulensen däremot leder till val i Italien, så visar opinionsmätningar att högerpartier kommer att gå framåt. Högerpopulistiska Legas partiledare Matteo Salvini hoppas på nyval och twittrade på måndagen: "ju förr regeringen går, desto bättre".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning