Regeringsgallup med risker och möjligheter

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

HBL:s regeringsgallup visar att folket vill ha rödgrönt, SFP finns med i många koalitioner.

Det var inte bara Hufvudstadsbladets regeringsgallup som på tisdagskvällen bjöd Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne på goda nyheter inför partiledardebatten i Björneborg. I Helsingin Sanomats mätning stärker SDP sin ställning som populäraste parti. Socialdemokraterna har toppat listan sedan april. Nu ligger SDP på 22 procent, där var man senast i maj 2016.

Hufvudstadsbladet varit med om att beställa en opinionsmätning om vilken regeringskoalition man helst ser efter riksdagsvalet 2019. I mätningen är det rödgröna alternativet med SDP, De gröna, Vänsterpartiet och SFP klart populärast. En dryg femtedel av de tillfrågade vill se en sådan lösning.

I en liknande undersökning som beställts av Kommunernas utvecklingsstiftelse vill 45 procent se Socialdemokraterna i nästa regering. När man ser till partisympatierna vill alla utom Samlingspartiets anhängare se SDP i regeringen. (Här har man inte frågat dem som stöder SFP, Kristdemokraterna eller De blå).

Lauri Karvonen, tidigare professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi, har säkert rätt när han bedömer att stödet för en rödgrön koalition i första hand är en protestreaktion mot den nuvarande regeringen. I en annan mätning i HS för en knapp vecka sedan säger en fjärdedel att regeringen har skött sig bra eller ganska bra, medan knappt 40 procent tycker rakt tvärtom.

I HBL-gallupen fick man välja mellan åtta koalitioner. Den rödgröna sammansättningen är det mest renodlade oppositionsalternativet, i alla andra modeller ingår något eller några av de nuvarande regeringspartierna. Eftersom stödet för de modellerna ligger långt under stödet för den rödgröna koalitionen kan man säga att missnöjet med regeringen spiller över på de deltagande partierna.

Vårens riksdagsarbete slutade med att genomförandet av vård- och landskapsreformen skjuts upp med ett år, till år 2021. Landskapsvalet hålls enligt den här tidtabellen i maj nästa år.

Om man utgår från att reformen blir verklighet kommer den alltså inte att vara i funktion när riksdagsvalet hålls. Det är en faktor som har stor betydelse i regeringsförhandlingarna. De nuvarande oppositionspartierna är mycket kritiska till regeringens förslag, och det är klart att alla kommer att kräva stora förändringar.

Lika klart är det att varken Centern eller Samlingspartiet - De blå blir knappast aktuella - kan gå med på några genomgripande förändringar av den modell som de har ägnat hela regeringsperioden åt att förverkliga. Vårdreformen kan bli den utslagsgivande faktorn när nästa regering bildas.

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson noterade vid politikdagarna i Björneborg att HBL-gallupen visar att man anser att partiet kan ingå i olika koalitioner - vilket det ju också har gjort under sin långa tid som regeringsparti.

Om valresultatet verkligen skulle bli sådant att SDP kan bilda en rödgrön regering ställs SFP inför en intrikat valsituation. Partiet har visserligen samarbetat med de övriga koalitionspartierna, men då har antingen Centern eller Samlingspartiet också varit med.

Trots oppositionsrollen har SFP:s ekonomiska politik legat ganska nära den borgerliga regeringens, men just på det området har både SDP och Vänsterförbundet varit starkt kritiska. En regering med dem och De gröna skulle innebära en annan linje i den ekonomiska politiken, och det är svårt att se att det traditionellt marknadsliberala SFP skulle få tillräcklig genomslagskraft i en sådan sammansättning.

Det måste då vägas mot risken att tillbringa ytterligare fyra år i opposition.

Alla andra regeringsalternativ är definitivt lättare att svälja för Svenska folkpartiet.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning