Förhandlarna överens: Lobbyistregister i nya regeringsprogrammet

SDP:s Antti Rinne, som leder regeringsförhandlingarna, vill få en bredare skattebas genom att införa källskatt för bland andra internationella placerare – inte röra små- och medelinkomsttagarnas beskattning. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Regeringsförhandlarna är överens om att införa ett lobbyistregister. Regeringsbildaren Antti Rinne bedömer att det inte kommer att dröja länge innan det kan tas i bruk.

Partiledarna för de fem partier som förhandlar om att bilda regering är överens om att det behövs ett lobbyistregister.

– Den här regeringen kommer att införa ett register över officiella lobbyister, lyder SDP-ordföranden Antti Rinnes besked efter dag fyra av regeringsförhandlingar på Ständerhuset där SDP, Centerpartiet, De gröna, Vänsterförbundet och SFP försöker nå samförstånd om nästa regeringsprogram.

Lobbyistregistret blev aktuellt efter den uppståndelse som uppstod då flera av regeringspartierna hade utsett partiaktiva som jobbar för intressebevakningsorganisationer, löntagarorganisationer och lobbyistbyråer att delta i förhandlingarna.

Idékläckning utan prislapp

I det här skedet av regeringsförhandlingarna är det fritt fram att tänka kreativt och inte fundera på prislappen. Först i slutet av veckan ges de ekonomiska ramarna för hur mycket kalaset får kosta enligt Antti Rinne.

– Det är en fungerande metod att först vaska fram kreativa idéer. De ekonomiska realiteterna kommer med i ett senare skede och vi skapar ett program som förnyar Finland.

Beskedet att alla blommor än så länge får blomma utan att tänka på något så trist som pengar eller vad Finland kan tänkas ha råd med, har fått kritik, framför allt från kamrerspartiet Samlingspartiet som inte får vara med vid förhandlingsbordet. Men Rinne vidkänns inte kritiken:

– Det är vuxna människor som förhandlar och de vet att de ekonomiska realiteterna kommer emot.

SDP-förhandlares egen ekonomi åt skogen

En förhandlare som för egen del har lite svårt med de ekonomiska realiteterna är SDP-riksdagsledamoten Suna Kymäläinen. Under veckoslutet berättade Iltalehti att Kymäläinen har utmätningsskulder för tiotusentals euro. Skulderna ska i huvudsak härstamma från konsumtionskrediter och snabblån.

Kymäläinen sitter med i arbetsgruppen som förhandlar om hur trafiknätet ska utvecklas och upprätthållas.

– Jag tror att hon reder upp sakerna. Jag har diskuterat frågan med henne, säger Rinne.

Rinne: Skatteintäkter från placerare

Beträffande den tilltänkta regeringens skattepolitik säger Rinne att avsikten inte är att röra små- och medelinkomsttagarnas beskattning. Rinnes avsikt är att håva in mer pengar genom att införa källskatt för bland andra internationella placerare. SDP har tidigare kastat fram en källskatt på fem procent på avkastningen.

– Jag hoppas att vi kan får in mer skattemedel genom att bredda skattebasen. Den viktigaste och största källan är källskatt för utländska institutionella placerare.

Hur mycket pengar det finns att röra sig med torde klarna i slutet av veckan enligt Rinne.

– Det ser dystrare ut i världen och Europa och det kommer att synas även hos oss. Vi måste kunna betala de reformer som görs utan att skada ekonomin.

Centerledaren Juha Sipilä påpekar att resurserna är begränsade och att den egentliga armbrytningen börjar då prislappen är spikad.

– Centern är här för att försvara de frågor som är viktiga för oss: barnfamiljer, företagande, hela Finland och jord- och skogsbruksfrågor.

De grönas ordförande Pekka Haavisto uttalade sig tidigare på måndagen om lobbyistregistret.

– Vi behöver ett tydligt register för alla lobbyister som verkar i riksdagen och under regeringsförhandlingarna, sade Haavisto som dessutom kräver att De grönas regeringsförhandlare spelar med öppna kort och avslöjar i de fall de hör till frivilligorganisationer.

– Jag har sagt till våra förhandlare att de måste berätta om de är med i organisationer. Det är viktigt att man är öppen och säger var man står.

– Vi behöver ett tydligt register för alla lobbyister som verkar i riksdagen och under regeringsförhandlingarna, säger De grönas ordförande Pekka Haavisto. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

"Svår vecka på kommande"

Haavisto bedömer att den instundande veckan på Ständerhuset blir svår i och med att partierna mot slutet av veckan börjar diskutera vad saker och ting får kosta.

HBL frågar Haavisto om hans parti accepterar mer lån, eller om Finland ska låta bli att leva över sina tillgångar.

– Med tanke på den förhållandevis goda ekonomiska situation som vi nu befinner oss i, förhåller vi oss kritiskt till ökad låntagning. Men en fråga som behöver lösas är hur vi ska hitta pengar till stora infrastrukturprojekt som järnvägsinvesteringar.

SFP:s Anna-Maja Henriksson ger även hon tummen upp för ett lobbyistregister men sade att registret inte får leda till att riksdagsledamöterna inte vågar träffa folk.

– Man är riksdagsledamot för att kunna ta del av olika åsikter och vi ska inte skapa ett samhälle där människor blir rädda för att mötas.

Professor tror på samförstånd kring cellulosafabrik

Ordföranden för Finlands klimatpanel, professorn i miljöekonomi Markku Ollikainen vid Helsingfors universitet, hörde till de experter som hade audiens på Ständerhuset på måndagen.

Ollikainen hälsade på hos gruppen som funderar på klimat- och miljöfrågor. Han bedömer att det går att nå samförstånd kring den planerade cellulosafabriken i Kemi som i synnerhet De gröna har varit kritiska till. Ollikainen antyder att helheten avgör och inte enskilda satsningar.

Rinne: Jaktplansnotan finns redan i budgetramarna

Nästa regering ska godkänna Finlands största anskaffning genom tiderna: Inköpet av en ny jaktplansflotta som beräknas kosta mellan 7 och 10 miljarder euro.

– Pengarna (för jaktplanen) finns redan i budgetramarna: En miljard per år i tio års tid, säger Rinne som bedömer att den nya regeringens riktlinjer om jaktplanen kommer att överensstämma med vad partierna redan har kommit överens om i den senaste försvarsredogörelsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning