Senast i eftermiddag väntas regeringssonderaren Rinne få svar på sina tre frågor till partierna

Antti Rinne (SDP) var tvungen att avgå som statsminister, men fick fortsätta som regeringssonderare. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Regeringsförhandlingarna är närmast formella. Alla regeringspartier har redan godkänt regeringsprogrammet.

Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) väntar svar på sina frågor senast på lördag klockan 16. Efter att Rinne avgick som statsminister upplöstes regeringen, vilket föranledde nya regeringssonderingar även om regeringskoalitionen högst sannolikt inte ändrar.

Rinne måste avgå som statsminister efter att Centern meddelade att man inte längre hade förtroende för honom. Centern anser ändå att förtroendekrisen inte förhindrar att Rinne agerar som regeringssonderare.

Rinne vill ha svar på tre frågor: om partierna är redo att godkänna det nuvarande regeringsprogrammet, om de är redo att delta i en koalitionsregering under SDP:s ledning och om de har eventuella knäckfrågor för att delta.

De nya regeringssonderingarna väntas inte bjuda på några större överraskningar. Alla regeringspartier har redan meddelat att de är redo att fortsätta med samma regeringsprogram. Efter att svaren är inlämnade publiceras de på riksdagens webbplats.

SDP:s partifullmäktige fattar beslut om sin kandidat till nästa statsminister på söndag. Valet ligger för tillfället mellan kommunikationsminister Sanna Marin och riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning