Regeringsförhandlaren Rinne tror på investeringar i infrastruktur

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne försäkrar kritikerna att den tilltänkta regeringens finanspolitik kommer att vara vettig. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Samlingspartiets ordförande är oroad över att Finlands skuldsättning kommer att öka med Socialdemokraterna som statsministerparti. Antti Rinne svarar: Också finanspolitiken kommer att vara vettig.

Alla arbetsgrupper i regeringsförhandlingarna har fått klart sina lägesrapporter, säger Antti Rinne (SDP) efter tisdagens regeringsförhandlingar. En av frågorna som har diskuterats flitigt offentligt är en åldrande befolkning och åtgärder för att höja sysselsättningen.

– Jag vill inte alls gå in på konkreta åtgärder. Vi förhandlar och jag hoppas att vi kommer överens om helheter som stärker sysselsättningen både på lång och på kort sikt, säger Rinne.

Finlands befolkning åldras i snabb takt och Rinne säger att det behövs en barnvänlig politik och en politik som ger tro på framtiden. För att stärka ekonomin tror Rinne också på investeringar i infrastruktur.

– Trafikinfrastrukturen är en av de största flaskhalsarna för den ekonomiska tillväxten.

"Orpos linje oklar"

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo har sagt sig vara orolig för att den tilltänkta regeringen kommer att öka den offentliga skuldsättningen under ledning av Socialdemokraterna. Rinne kontrar med att Samlingspartiets linje i frågan var otydlig.

– En central orsak till varför Samlingspartiet lämnades utanför regeringsförhandlingarna var att Orpo och partiets ekonomiska experter hade skilda linjer, så det blev inte klart vad partiets egentliga linje var. Men han behöver inte oroa sig, jag kan försäkra att också finanspolitiken kommer att vara vettig.

Orpo kommenterar på Twitter att Samlingspartiet endast har en linje och att den syns tydligt i valprogrammet. Enligt Orpo var det SDP:s linje som inte var tydlig.

– Rinne har inte orkat sätta sig in i valprogrammet, trots att jag gav honom pappren på Skattebetalarnas Centralförbunds valdebatt, skriver Orpo på Twitter.

Det är Socialdemokraterna, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet som förhandlar om att bilda regering. I förhandlingarna deltar omkring 200 personer.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning