Regeringschefen stöder burkiniförbud

Bild: EPA/Rob Voss

Frankrikes premiärminister Manuel Valls ger sig nu in i debatten om det heltäckande badplagget burkini. Enligt honom är plagget "inte förenligt med Frankrikes och Republikens värderingar".

Valls, som företräder Socialistpartiet, säger att han stödjer de städer som har infört förbud. Burkinin, som täcker hela kroppen och håret, är "provocerande" och riskerar att skapa "allmän oordning" i samhället, säger Valls till dagstidningen La Provence. Men han ser inga skäl till att införa ett nationellt förbud.

Burkinin är en splittrande fråga i Frankrike. Debatten handlar om islams plats i det franska samhället, alltifrån stränder till politiska toppositioner. Förbudsförespråkarnas argument är att burkinin strider mot franska sekulära principer.

– Politiker borde försöka dämpa spänningarna och undvika att skapa hysteri, säger sociologen Michel Wieviorka till AFP.

En handfull franska städer har förbjudit kvinnor att bära burkini på stranden. Inom kort ska den franska domstolen Conseil d'Estat avgöra om förbudet är lagligt.

Sedan Cannes bannlyste burkini för tre veckor sedan har tio kvinnor som burit baddräkten kontrollerats av polis. Sex av dem valde att lämna stranden och fyra fick 38 euro (360 kronor) i böter.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00