Regeringsbildningen i Sverige: Annie Lööf får uppdrag

Annie Lööf. Bild: Anders Wiklund/TT

Centerledaren Annie Lööf får göra nästa försök att lösa regeringskrisen i Sverige. Det behöver ännu inte betyda att hon blir statsminister.

Den svenska riksdagens talman Andreas Norlén höll på torsdagen ännu en omgång samtal med partiledarna. Efteråt gav han Centerledaren Annie Lööf i uppdrag att försöka lösa regeringskrisen.

Hon får i uppdrag att sondera förutsättningar för en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Norlén.

Lööf är nu den tredje partiledaren i Sverige som får göra ett försök. De två tidigare sonderarna, högerledaren Ulf Kristersson och socialdemokraten Stefan Löfven hade i uppgift att "bilda" en regering" men misslyckades. Nu har Annie Lööf i uppgift att "undersöka förutsättningarna" för en regering.

Det antyder att det inte är självklart att Lööf blir statsminister om hon skulle lyckas lösa låsningarna. Centerpartiet i Sverige är ett litet mittenparti med 31 mandat av 349 i riksdagen.

De flesta för Lööf - utom Åkesson

Talmannen konstaterar att Lööf har ett brett stöd för uppdraget. Bara Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var öppet emot henne som sonderare. De övriga tror dock inte att Centerledaren har några större chanser att lösa det låsta läget.

– Vi stöder att Annie Lööf får ett sonderingsuppdrag, men vi tänker inte rösta ja till henne som statsminister, sade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Han beklagade att Centern och Vänsterpartiet (V) har varit överens om många frågor i riksdagen, till exempel i fråga om landsbygd eller förnybar energi. Nu utesluter Annie Lööf V från regeringssamtalen och Sjöstedt beklagade hennes "höga tonläge".

Oklart var Alliansen står

Lööf vill som tidigare hålla ihop de fyra borgerliga partierna och komplettera dem med Miljöpartiet, även om det inte bildar en majoritet i riksdagen för att till exempel driva igenom en budget.

Efter att Centern och Liberalerna på onsdagen sensationellt röstade nej till att två av allianspartierna, Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD), skulle ha bildat en egen smal regering med tyst stöd av de populistiska Sverigedemokraterna (SD) är det i alla fall tveksamt om det samarbetet nu alls är möjligt.

Ulf Kristersson (M), som röstades ner i riksdagen som statsministerkandidat ställde inte upp för pressen på torsdagen.

Bittert om "imagespel"

Tonfallet i riksdagen var bittert på torsdagen. KD:s Ebba Busch Thor anklagade mittenpartierna för ett "imagespel" när de på onsdagen aktivt tog avstånd från alla koalitioner som kunde ge SD en parlamentarisk makt i Sverige.

– Om vår allianspolitik ligger på bordet och något annat parti också tycker att den är bra, då kan det ju inte automatiskt bli fel politik, sade Ebba Busch Thor.

Lägger statsministern åt sidan

I regeringsförhandlingarna säger Annie Lööf att hon nu vill fokusera på sakfrågor och lägga statsministerfrågan åt sidan. I sina sonderingar är hon nu i praktiken tvungen att få Socialdemokraterna med sina 100 mandat och Vänsterpartiet med sina 28 att åtminstone tolerera hennes sonderingsresultat.

Socialdemokraternas Stefan Löfven sade ändå på torsdagen att S förutsätter sig att sitta i en regering man stöder. Han har också tidigare sagt att S som största parti i så fall ska ha statsministerposten i en sådan regering.

Flera bedömare ser det som allt sannolikare att Stefan Löfven i någon av de tre återstående statsministeromröstningarna behåller den svenska regeringschefsposten. Det anses till och med möjligt att det som till sist bildas blir en socialdemokratisk enpartiregering med omfattande samarbetsavtal med både vänster, gröna och den liberala mitten.

Annie Lööfs förhållandevis moderna och resursstarka C anses också ha siktet på nästa val 2022. Det anses därför troligt att Lööf nu förhandlar om en god position i svensk politik – men inte just nu siktar på att bli statsminister i ett politiskt turbulent Sverige.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39