Regeringens linje: Den bästa tidszonen för Finland är evig normaltid

Finlands regering har preliminärt gått in för att Finland borde ha normaltid. Bild: Pixabay

Regeringens EU-ministerutskott har gått in för att det bästa alternativet för Finland är evig normaltid när arrangemangen med sommartid slopas, meddelar statsrådets kansli.

Enligt regeringens linje är utgångspunkten att Finland ska fortsätta vara i tidszonen UTC+2 året om, meddelar statsrådets kansli. Statsrådet har hört medborgare, intressegrupper och hälsoexperter för att bilda Finlands officiella ståndpunkt.

– Finländarnas och övriga EU-medborgares budskap har varit sällsynt klart: de vill slippa växla mellan normaltid och sommartid, säger minister Anne Berner (C) i ett pressmeddelande.

Motiveringen för normaltid har bland annat att göra med folkhälsan. Permanent normaltid innebär att kvällarna bli mörkare från slutet av mars till slutet av oktober, vilket bidrar till att förebygga störningar i sömnrytm och sömn.

Konstant normaltid kan också anses vara bättre med tanke på värdepappersmarknaden, då en så liten tidsskillnad som möjligt med resten av Europa skulle gynna affärsrelationerna.

De som är för permanent sommartid säger däremot att ljusare kvällar är bättre för trafiksäkerheten och ger bättre möjligheter att motionera utomhus på kvällen.

Snabba beslut

Finland vill se snabba beslut för att slopa omställningen av klockan. Men Finland kan inte välja bestående tid förrän Europaparlamentet och rådet har beslutat att avstå från systemet med sommartid.

EU-kommissionen har rekommenderat att EU ska sluta ställa om klockorna två gånger om året. Behandlingen av förslaget fortsätter nu på våren i Europaparlamentet och Europarådet, under Rumäniens ordförandeskap.

I Finland är det riksdagen som slutligen bestämmer vilken tid som införs permanent om EU beslutar att slopa omställningen av klockan. Sommar- och normaltid slopas tidigast 2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning