Regeringens kommentarer om EU-budgeten motstridiga

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att Finlands prioriteringar har beaktats i budgetförslaget medan Europaminister Sampo Terho (Blå) är av motsatt åsikt.

EU:s fleråriga budgetram görs bara vart sjunde år. På onsdagen presenterades kommissionens förslag, som bland annat skär i jordbruksstöd men ger mer till unga som vill åka på Interrail och studentutbyte. Läs mera om förslaget här.

Det märkvärdiga är dock den finska regeringens kommentarer om förslaget, som i själva verket förefaller att vara diametralt olika.

På eftermiddagen publicerades statsminister Juha Sipiläs korta kommentarer på webbplatsen för Statsrådets kansli.

– Finlands centrala prioriteringar har beaktats, skriver Sipilä som första punkt i sitt uttalande.

Sipilä skriver ytterligare att budjeten ligger på en lägre nivå än de mest skrämmande planerna men ändå högre än vad Finland eftersträvat. Statsministern räknar sedan upp ett flertal positiva punkter i förslaget, bland annat studentutbyten och försvarssamarbetet.

Europaminister Sampo Terho däremot anser att förslaget är i sin helhet emot det som är Finlands ståndpunkt och målsättningar.

– Finland utgår från att man i finansieringsramen till fullo beaktar att Storbritannien inte längre är med, säger Terho.

Terho beskriver också kommissionens budgetförslag som en orealistisk dröm. Blå framtid anser att en mindre union även ska betyda mindre budget.

– Finland måste aktivt samarbeta med andra ansvarstagande medlemsländer för att se till att EU:s budget kan hållas så nära den nuvarande nivån som möjligt, säger Terho.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33