Regeringen vill trygga flygtrafiken – skjuter till 350 miljoner till Finavia

Regeringen föreslår att 350 miljoner euro nästa år ska gå till en kapitalisering av flygtrafikskoncernen Finavia. Bild: Finavia

Flygtrafikskoncernen Finavia har lidit hårt av coronakrisen, och regeringen anser att en kapitalisering av bolaget nu är nödvändig för att trygga bolagets framtid.

Regeringen överlämnade ett förslag om komplettering av budgetpropositionen för 2021 till riksdagen på torsdagen.

Coronaepidemin beräknas orsaka extra utgifter ännu nästa år, och därmed föreslår regeringen ett anslagstillägg på 355 miljoner euro.

Majoriteten av tilläggsanslaget, sammanlagt 350 miljoner euro, föreslås gå till en kapitalisering av flygtrafikskoncernen Finavia.

Finavias affärsverksamhet har lidit hårt av coronaepidemin då flygtrafiken i hög grad avbrutits. Regeringen anser att kapitaliseringen är nödvändig för att svara på coronakrisen och trygga bolagets framtid.

Coronaepidemin har också lett till att kommunikationen inom statsrådet behöver stärkas, och därför föreslår regeringen att 1,35 miljoner av tilläggsanslaget reserveras för att stärka både kommunikationen och samhällets mentala kristålighet.

Utöver det föreslår regeringen även att 3,2 miljoner av anslaget går till skötseln av statsrådets gemensamma service- och förvaltningsuppgifter, bland annat till att finansiera statsrådets gemensamma ärendehanteringssystem.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning