Regeringen vill hålla koll på farliga fångar efter fängelsetiden

Fängelsedirektören Tuomo Kärjenmäki förevisar en cell utan toalett för justitieminister Jari Lindström under ett besök i Tavastehus fängelse. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

En ny typ av straff ska tillämpas på fångar som kan anses extra farliga. De ska övervakas i ett år efter att de blivit frisläppta från fängelset, om justitieministern får som han vill.

Justitieminister Jari Lindström (Sannf) tar fram ett nytt slags straff för fångar som anses extra farliga. Straffet ska vara en kombination av fängelse och övervakning efteråt. Övervakningstiden ska pågå i ett år, säger Lindström.

Straffet ska bara användas mot återfallsförbrytare som klassas som farliga. Lagförslaget väntas landa i riksdagen före månadsskiftet.

– Målet är att öka säkerheten i samhället, då farliga återfallsförbrytare skulle träna på att vara fria och leva ett normalt liv under övervakning, säger Lindström.

Han påminner om att risken för återfall är som störst under de första månaderna efter frigivningen.

– Enligt forskningen minskar risken efter första året i frihet.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning