Regeringen vill forcera ny underrättelselag

Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Det är av yttersta vikt att den nya underrättelselagstiftningen träder i kraft så fort som möjligt, säger statsminister Juha Sipilä (C). Förslaget på underrättelselagen ska behandlas i riksdagen under hösten.

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) uppgav att man snabbare borde komma signalerna på spåren.

– Finland är i nuläget beroende av information från andra länder, säger Risikko.

Den planerade underrättelselagen skulle tillåta myndigheterna att bland annat genomföra övervakning av datatrafiken, något som inte är tillåtet i nuläget. Underrättelseverksamhet kunde drivas både i Finland och utomlands. Skyddspolisens roll skulle omformas i större utsträckning att motsvara en underrättelsemyndighet.

Att bevilja polisen underrättelsebefogenheter förutsätter förändringar i grundlagen. En försnabbad förändringsprocess av grundlagen, alltså under en valperiod, förutsätter en majoritet på fem sjättedelar i riksdagen.

Tackade hjälpare

Sipilä tog på regeringens presskonferens på lördag eftermiddag också ställning till det allmänna samhällsklimatet.

– Vår uppgift är att sätta stopp för att en hämndspiral tar fart och stå för att hat inte möts med hat. Nu behövs det brobyggande, säger Sipilä.

Risikko betonar att varken hatretorik eller våld får godkännas. Hon vill också tacka de människor som strömmade till för att hjälpa offren och försöka stoppa gärningsmännen i Åbo.

– Det är ett enormt stort exempel på att säkerheten skapas tillammans, säger Risikko.

Hon betonar att Finland trots Åbodådet fortfarande är ett av världens tryggaste länder.

– Tillsammans måste vi agera så att det är så även i fortsättningen.

Enligt Sipilä var dådet inte någon total överraskning.

– Terrorismen har ökat på olika håll i Europa. Finland är ingen ö. Vi har hunnit förbereda oss på att något kan hända, säger Sipilä.

Risikko uppger att Finland redan satsat extra på säkerheten, bland annat genom att ge Skyddspolisen nya resurser.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning