Regeringen utlovar åtgärder i Vastaamohärvan – "Måste agera snabbt"

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) utlovar krishjälp till dem som har utsatts för utpressning efter dataintrånget som drabbade psykoterapiterapicentret Vastaamo. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Under helgen sammankallas de ministrar som har ansvarsområden som är relevanta med tanke på läckan.

Statsminister Sanna Marin (SDP) och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) utlovar konkreta åtgärder för att hjälpa dem som har utsatts för utpressning efter dataintrånget som drabbade psykoterapiterapicentret Vastaamo. Marin kommenterade frågan på lördagskvällen på Twitter.

"Dataintrånget på Vastaamo är på många sätt chockerande. Offren behöver nu stöd och hjälp. Ministerierna utreder möjligheter för att hjälpa offren. Insatser från kommunerna och ideella organisationer behövs också", skriver Marin.

Inrikesminister Maria Ohisalo säger till Yle att relevanta ministrar nu ska sammankallas för att utreda frågan och fatta beslut om åtgärder. Ohisalo har redan varit i kontakt med Social- och hälsovårdsministeriet om dataintrångets konsekvenser.

– Vi måste agera snabbt och se vad vi kan göra. Det är viktigt eftersom vi kan råka ut för motsvarande situationer på nytt. Offrens nöd är akut och vi måste ta hand om dem så bra som möjligt, säger Ohisalo till Yle.

Ohisalo utlovar bland annat krishjälp till dem som har råkat ut för utpressningen.

Den hacker som genomförde attacken mot Vastaamo påstår att hen har kommit åt tiotusentals patientjournaler. Utpressaren kräver över 400 000 euro i lösen och hotar med att publicera 100 journaler på darknet per dag tills lösen betalas.

På lördagen gick utpressaren över till att kräva lösen på 200-500 euro av privatpersoner, vars patientjournaler har stulits. Centralkriminalpolisen utreder frågan.

Polisen meddelade på lördagskvällen att det digitala systemet för polisanmälningar var överbelastat på grund av dataintrånget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning