Regeringen uppdaterade inresereglerna – från dessa områden får du resa in i Finland utan coronaintyg

Endast ett fåtal länder uppfyller de krav som gäller för att medborgare ska få komma till Finland utan att visa upp ett coronaintyg vid gränsen. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Från och med måndag den 26 juli får invånare från totalt 13 stater resa in i Finland utan att de behöver visa upp ett coronaintyg. Utöver dem gäller samma regler även för norrmän bosatta i 8 olika norska kommuner.

Eftersom coronaläget förändrats i en del länder har också inresereglerna vid Finlands gränser uppdaterats.

Medborgare i länder där coronaincidensen är mycket låg och där virusvarianter inte medför någon särskild risk för smittspridning får sedan den 12 juli komma till Finland utan att visa upp ett coronaintyg.

Listan över länder som uppfyller dessa krav ändrades under regeringens sammanträde på torsdagen.

Malta ströks från listan, vilket innebär att malteser inte längre från och med den 26 juli har rätt att resa in i Finland utan att visa upp ett coronaintyg.

Ett godkänt coronaintyg ska kunna bevisa att man fått två vaccindoser, haft corona inom de senaste sex månaderna eller testats negativt innan avresan.

I såväl Slovakien som Taiwan har däremot coronaläget förbättrats så mycket att länderna nu införs i listan.

Från och med den 26 juli får därmed medborgare från Australien, Hongkong, Island, Israel, Kina, Macao, Polen, San Marino, Singapore, Slovakien, Taiwan, Nya Zeeland och Vatikanstaten anlända till Finland utan att visa upp ett coronaintyg. Detsamma gäller även för invånare i kommunerna Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Kautokeino, Karasjok, Tana, Nesseby och Sør-Varanger i Norge.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning