Regeringen reparerar vägar för 600 miljoner

Så här ser det ut på många håll i landet för tillfället. Bild: Sari Gustafsson

Det översvämningshotade avsnittet av Åbo motorväg i Esbo och sättningarna på motorvägen mellan Helsingfors och Borgå och på riksväg 8 vid Vassor ska åtgärdas under de närmaste åren.

Också riksväg 25 mellan Svartå och Virkby och mellan Broby och Dragsvik ska repareras. Det framkom när kommunikationsminister Anne Berner (C) presenterade regeringens spetsprojekt kring reparation av trafikleder.

Kommunikationsministeriet beräknar att Finland har en reparationsskuld på 2,5 miljarder euro när det gäller trafikleder. Regeringen har nu beslutat om 600 miljoner euro som ska användas för reparationerna. Senare väntas beslut om ytterligare 364 miljoner euro. Pengarna används under regeringsperioden.

De största anslagen går till att bygga om bron över Jännevirta i Kuopio, 45 miljoner euro, och till digitaliseringen av riksväg 21 mellan Kolari och Kilpisjärvi för att möjliggöra automatiseringstester, 35 miljoner euro.

Totalt omfattar regeringens lista nästan 250 projekt och de flesta går på 0,5–2 miljoner euro.

Kustbanan ska repareras för 10 miljoner euro mellan Kyrkslätt och Karis, järnvägen från Karleby till hamnen i Yxpila får 2 miljoner euro, växlarna på stambanan mellan Tammerfors och Seinäjoki ska bytas ut för tre miljoner euro och vägen från Edsevö till Jakobstad ska repareras för en miljon euro. Fyren på Utgrynnan utanför Vasa repareras för 400 000 euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning