Regeringen pausar covidintyget i tre veckor – duger inte där restriktioner gäller

Från och med torsdag och i tre veckor framöver pausas covidintyget som ett sätt för till exempel restauranger att ta emot kunder trots rådande restriktioner. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Det exceptionella epidemiläget har föranlett regeringen att pausa covidintyget som ett sätt att gå runt restriktionerna. Det betyder att intyget förlorar sin funktion i tre veckor framåt.

Vid midnatt natten till torsdag upphör covidintyget att fungera för tre veckor framåt. Under perioden 30.12–20.1 duger intyget inte för att komma runt de restriktioner som begränsar publiktillställningar och sammankomster i lokaler för kundbetjäning.

Den förordning som regeringen godkände på tisdagen gäller alla publiktillställningar och alla lokaler för kundbetjäning som är föremål för rådande restriktioner. Regionförvaltningsverken beslutar vilka restriktioner som gäller i olika regioner.

Förordningen ska tillämpas i alla områden där epidemin befinner sig i spridningsfasen, det vill säga i så gott som hela landet. Avsikten är att trygga den grundlagstryggade rätten till hälsa och välfärd genom att hejda epidemins framfart.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning