Sverige öppnar för att spåra mobiltelefoner för att följa virusspridningen

Den svenska regeringen öppnar för att ta del av mobiltelefoners geodata för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Flera länder har börjat spåra människors mobiltelefoner för att följa coronavirusets utbrott. Nu öppnar den svenska regeringen för att det kan bli nödvändigt, trots en oro hos kritiker om massövervakning.

Länder som Kina, Singapore och Israel har alla infört elektronisk övervakning av sina invånare för att begränsa smittspridningen. I Europa och i USA har teknikbolag och telefonoperatörer börjat dela med sig av "anonymiserad" information från smarta mobiltelefoner för att spåra utbrottet.

EU-kommissionen för samtal med åtta mobiloperatörer, däribland svenska Telia, om att samla in geodata för att se hur människor rör sig. Det skulle kunna visa exempelvis hur många som lämnar Stockholmsområdet under påsk, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Det kan vara ett viktigt verktyg för att begränsa smittans utbredning, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till radion.

Om svenska mobilkunder kommer att omfattas är oklart eftersom EU-kommissionen inte kontaktat den svenska regeringen, enligt Ygeman.

Men den här typen av samarbete kritiseras från nätaktivister som menar att åtgärden kan vara ett intrång i människors integritet och leda till en massövervakning när coronaviruset ebbar ut.

Vissa hänvisar till vad som hände efter 11 september-attacken 2001 mot World Trade Center, vilket öppnade dörren för en mer inträngande övervakning med hänvisning till nationell säkerhet, framför allt i USA.

– Det finns en risk att de här verktygen blir normaliserade och finns kvar även efter att pandemin saktat in, säger Darrell West, chef vid Brookings Institution's Center for Technology Innovation, till nyhetsbyrån AFP.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning