Regeringen lyfter begränsningar från början av juni – restauranger, bibliotek, nöjesparker och idrottsplatser öppnar

Finland är redo att övergå från utbredda begränsningar mot en hybridstrategi, meddelade regeringskvintetten på måndagskvällen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Personer över 70 år rekommenderas fortsättningsvis hålla fysisk distans, restauranger får stegvis öppna igen i juni och biblioteksböcker kan direkt börja lånas igen. Det meddelade regeringskvintetten under sin presskonferens på måndagskvällen.

Efter två långa dagar av diskussioner i Ständerhuset meddelar regeringen att Finland nu är redo att stegvis börja lätta på de rådande restriktionerna, men undantagsförhållandena upphävs ännu inte.

– Eftersom vi i Finland hittills har lyckats bra med att bromsa epidemispridningen är det nu möjligt att övergå från utbredda begränsningar mot en hybridstrategi, som går ut på att testa, spåra, isolera och vårda, sade statsminister Sanna Marin (SDP) på måndagskvällen då regeringskvintetten kallade till presskonferens.

Fram till slutet av maj gäller fortsättningsvis begränsningen om att maximalt 10 personer får vistas i grupp. Från och med juni höjs det tillåtna antalet till 50 personer.

Från och med den 1 juni får restauranger också stegvis börja öppna igen, förutsatt att situationen då tillåter det. För att möjliggöra det behövs först lagändringar som exempelvis tillåter myndigheterna att begränsa det högsta tillåtna kundantalet på en restaurang.

Finlands gränser är stängda till den 13 maj. Från och med den 14 maj tillåts arbetsresor och andra nödvändiga resor till och från andra länder inom Schengenområdet. Fritidsresor utomlands rekommenderas inte. Inrikesministeriet kommer i ett senare skede med tydligare riktlinjer för vad det innebär att gränstrafiken stegvis öppnas upp.

Den enda begränsning som omedelbart ändras gäller biblioteken, som nu får börja låna ut böcker igen.

Distansundervisning rekommenderas för högskolor

Regeringen har tidigare meddelat att grundskolor och småbarnspedagogiken återgår till närundervisning från och med den 14 maj.

För universitetens, yrkeshögskolornas och andra läroinstansers del har regeringen nu beslutat att utbildningsanordnaren själv får avgöra om distansundervisningen ska fortsätta ännu efter den 13 maj. Regeringen rekommenderar ändå att instanserna fortsätter med distansundervisning hela resten av vårterminen.

För den arbetsföra delen av befolkningen rekommenderas fortsättningsvis distansarbete.

Regeringen är inte redo att lätta på rekommendationen om att personer över 70 år ska hålla sig hemma i den mån det är möjligt.

– Det är ändå viktigt att komma ihåg att man behöver få komma ut och man behöver motion, men det bör ske så att man kan undvika fysisk kontakt med andra, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Också de begränsningar som gäller för besök vid exempelvis äldreboenden och andra vårdenheter gäller fortsättningsvis.

Hobby- och fritidsverksamhet från och med juni

För motions- och idrottsverksamhetens del gäller datumet 1 juni. Efter det får exempelvis idrottstävlingar ordnas igen, men då under specialarrangemang där hygien och antalet närkontakter hålls kontrollerade.

Utomhusidrottsplatser öppnas redan innan det, och från och med den 14 maj är det åter möjligt att träna utomhus runtom i hela landet.

Även övrig hobby- och fritidverksamhet återgår mot mer normala förhållanden från och med den 1 juni. Museer, teatrar, kulturhus, bibliotek, bokbussar, fritidslokaler, simhallar och andra idrottsanläggningar, ungdomslokaler, klubbhus, organisationers samlingslokaler samt arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och arbetscentraler får då åter öppna sina dörrar.

Finland är redo att övergå från utbredda begränsningar mot en hybridstrategi, meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) på måndagskvällen. Arkivbild. Bild: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning