Kulturministern anklagar Åland för utpressning – efter att regeringen utlovat mer pengar

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Enligt regeringens förslag ska statens årliga klumpsumma till Åland höjas med tio miljoner euro. Kulturminister Sampo Terho kritiserar Åland skarpt. – Det är oskäligt att Finlands rikaste landskap kan utpressa sig till mer pengar genom att ha andra landskaps sjukvårdstjänster som gisslan.

En tvist om Ålands finansiering efter vårdreformen har pågått en längre tid. Regeringen överlämnade på onsdagen en proposition till riksdagen om ändringar i Ålands självstyrelselag. Ändringarna gäller framför allt Ålands ekonomi och enligt förslaget skulle grundfinansieringen höjas med tio miljoner euro.

– Det är viktigt att landskaps- och vårdreformen och självstyrelselagens ekonomi anpassas och att vi får dem att gå ihop. Det här har nu accepterats av mina regeringskollegor. Det är en insikt som vuxit fram i Samlingspartiet och de Blå, säger Ålandsminister Anne Berner (C) till Nya Åland.

Hon lade fram förslaget redan i december, men då tog Samlingspartiet och Blå framtid sin hand från den politiska överenskommelse som regeringen och Ålands landskapsregering gjorde under hösten. Det ledde till att Anne Berner drog tillbaka förslaget.

Sedan dess har det varit dödläge i frågan, vilket för ett par veckor sedan väckte stor uppmärksamhet i medier när grundlagsutskottet hörde Ålands representanter och grundlagsexperter, som alla var eniga om att frågan måste lösas på något vis för att landskaps- och vårdreformen ska kunna godkännas.

Lagen ändrar Ålands ekonomiska självstyre så att man blir mer oberoende av Finlands konjunktur och så att Ålands befolkningstillväxt beaktas i högre grad än i dag. Dagens system beaktar inte att Ålands befolkning har växt betydligt kraftigare än vad Finlands har gjort sedan 1990-talet.

Propositionen ska nu behandlas i riksdagen. Enligt Anne Berner är den starkt bunden till att landskaps- och vårdreformen också går i mål.

– De måste båda föras parallellt vidare.

Om landskaps- och vårdreformen faller, faller den här propositionen också?

– Inte nödvändigtvis, men den risken finns. Jag arbetar vidare på att få ett brett stöd för den i riksdagen.

Självstyrelselagen har grundlagskaraktär och ska därför också godkännas av nästa riksdag. Lagen räknas träda i kraft 2021.

Läs också: Ledare: Ålands sak är Finlands

Ifrågasätter självstyret

Blå framtids ordförande Sampo Terho går hårt ut mot Åland, även om han sitter som kulturminister i den regering som gett förslaget. I ett pressmeddelande menar han att "Åland hade de finländska sjukvårdstjänsterna som gisslan".

– Beslutet om regeringens förslag gjordes ovilligt eftersom det fanns ett juridiskt tvång att göra det. Åland utnyttjade det rättsliga läget och krävde att regeringen godkänner ett förslag som ger Åland betydligt mer pengar, säger han enligt ett pressmeddelande.

Han menar att Åland i praktiken utpressade fasta Finland eftersom landskapet visste att Ålands godkännande behövs om vårdreformen ska gå vidare. Enigt honom väcks frågan om det åländska självstyret är ordnat på ett ändamålsenligt sätt.

Blå framtid har lämnat in ett klämförslag till regeringens förslag som enligt Terho ska hindra Åland från att få tilläggspengarna även om vårdreformen inte skulle bli av. Förslaget diskuteras under remissdebatt i riksdagen på torsdag.

"Säger mer om Terho"

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström tycker att Terhos utspel mot Åland är anmärkningsvärt, och säger mer om Terho själv än situationen överlag.

– Det är klart att man kan säga att Åland är ett rikt samhälle. Sysselsättningsgraden på Åland är tio procentenheter högre än på fastlandet och arbetslösheten bara tre procent. Men det är inte så att Åland har några andra fördelar, säger Löfström.

Enligt honom är ökningen i Ålands grundfinansiering att jämföra med en nivåjustering. Åland har under en längre tid betalat mer i statsskatt än vad som är motiverat.

– Det är inte så att man skulle ha hittat på det här systemet på grund av vårdreformen, säger Löfström.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning