Kapaciteten att testa för coronaviruset höjs, snart får varje hem ett infopaket – här kan du läsa rapporteringen från regeringens presskonferens

Regeringen Marin informerar om coronaläget med start klockan 10. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Undantagsförhållanden råder i Finland. Regeringen informerade på torsdagsförmiddagen om den senaste utvecklingen i spridningen av coronaviruset.

Statsminister Sanna Marin (SDP), social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) informerade om den senaste utvecklingen i spridningen av coronaviruset och frågor som berör sjukdomsbilden.

Regeringen har infört omfattande begränsningar i finländarnas vardag för att sakta ner spridningen av coronaviruset enligt lagen om smittsamma sjukdomar och beredskapslagen.

De paragrafer som aktiverats i beredskapslagen berör i huvudsak hälsovården och skolorna. På grund av dem blev det möjligt för myndigheterna bland annat att ställa in hälsovårdspersonalens semestrar och stänga skolor.

Statsrådet beslöt tillsammans med presidenten att det råder undantagsförhållanden i Finland i måndags. I tisdags gav statsrådet en förordning om att aktivera delar av beredskapslagen. Aktiveringen av paragraferna godkändes av grundlagsutskottet i onsdags.

Grundlagsutskottet fortsätter i dag att behandla detaljerna i tillämpningen av de aktiverade paragraferna.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning