Regeringen häver rekommendationen: Möjligt resa i Finland i sommar

Turister i Borgå i fjol somras, och efter regeringens besked på fredagen kan staden förvänta sig åtminstone inrikesturister i sommar. Bild: Aku Häyrynen/Lehtikuva

Det är fritt fram att resa i hemlandet om man följer de säkerhetsföreskrifter som gäller. Regeringens rekommendation har hittills varit att inrikesresor ska undvikas, nu hävs den med omedelbar verkan.

"Att ge grönt ljus för att resa i hemlandet är ett förnuftigt beslut. Som ansvarig minister för turism anser jag det viktigt att få i gång turismen i Finland och ekonomin att rulla, självfallet med beaktande av säkerheten. Turismen har tagit ekonomisk skada av coronaepidemin och situationen kan bli bättre genom att tillåta resande i hemlandet", säger näringsminister Mika Lintilä (Centern) i ett pressmeddelande och tillägger:

"Eftersom epidemin inte är över vädjar jag till resenärer och företagare att göra allt för att man ska kunna resa tryggt."

Undvik att resa om du är sjuk och var noggrann med din handhygien. Om du blir sjuk ska du genast kontakta sjukvården på den ort där du semestrar.

Om du blir sjuk på resan har du rätt till akutvård.

Tillhör du riskgruppen rekommenderas du konsultera din läkare innan du reser.

Undvik onödiga fysiska kontakter. Tvätta händerna under resan.

Företagare inom turistbranschen ska fästa uppmärksamhet vid städning och att utbilda personal i förebyggande syfte.

Regeringen uppmanar att man undviker resor utomlands om det inte är fråga om nödvändiga resor.

Hittills har regeringen rekommenderat att allt fritidsresande i Finland bör undvikas. Myndigheterna anser att läget nu är så pass stabilt att en öppning av resandet i hemlandet "inte märkbart öka risken för att sjukdomen sprids" eller leder till en överbelastning inom hälso- och sjukvården, inte heller där man tar emot flest turister.

Regeringen poängterar ändå att man måste vara beredd på att situationen kan förändras snabbt.

Motstridiga besked

Huruvida man kan resa i hemlandet eller inte i sommar blev föremål för en hetsig debatt på torsdagen.

Kanslichef Kirsi Varhila på Social- och hälsovårdsministeriet sade på en presskonferens att regeringen fortfarande rekommenderar att man undviker semesterresor i Finland.

Varhilas uttalande fick representanter för turistnäringen på bakfötter eftersom det finns stora förhoppningar om att turismen som legat lågt de senaste månaderna ska ta fart. Varhila underströk senare att hon, som hon sade, var tvungen att berätta om regeringens rådande rekommendation och menade att rekommendationen måste granskas på nytt när vi närmar oss sommarens turistsäsong.

Parallellt sade Mika Lintilä att en rekommendation om att inte resa i hemlandet känns absurd i en situation där till exempel nöjesparkerna får öppna sina portar. Lintilä ansåg att rekommendationen bör uppdateras.

"Hjälper hålla ovanför ytan"

På en av landets populäraste sevärdheter, Muminvärlden i Nådendal, är man glad över fredagens beslut. Muminvärlden öppnar portarna den 6 juni.

– Det här är en bra nyhet för hela Finland och för oss. Nu hoppas vi givetvis att vi får besökare från hemlandet. Juni kommer säker att vara en stillsam månad, men vi tror att det blir bättre i juli. Av Muminvärldens årliga besökare är 20 procent utlänningar och dem kan vi inte räkna med så länge som gränserna är stängda. Vi kommer också att begränsa antalet besökare dagligen, säger Muminvärldens vd Tomi Lohikoski.

Han hänvisar till undersökning gjord av yrkeshögskolan Haaga-Helia där det kommit fram 3 miljoner finländare planerar att resa i sommar – 2 miljoner vet inte vart de ska resa.

– Det blir knappast en succésommar, men om det hjälper oss att hålla oss ovanför vattenytan och så att vi kan minska på förlusterna så är jag nöjd, säger Lohikoski.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning