Regeringen godkänner arbetsmarknadsparternas förslag

Bild: Antti Aimo-Koivisto

Regeringen har godkänt arbetsmarknadsorganisationernas förslag till samhällsfördrag, uppger statsminister Juha Sipilä (C).

Organisationernas uppgörelse ersätter regeringens eget konkurrenskraftspaket som skulle ha genomförts med lagstiftning.

– Det här är min bästa dag som statsminister, sade Juha Sipilä under presskonferensen.

Statsministern beskrev samförståndet som historiskt.

Regeringen har ännu inte kommit med ett löfte om att slopa sina villkorade sparåtgärder och förverkliga skattelättnaderna trots att arbetsmarknadsorganisationerna förutsatte det.

Sipilä säger ändå att samhällsfördraget ger goda förutsättningar för att ytterligare sparåtgärder inte behöver vidtas.

Regeringen tar ställning till eventuella skattelättnader första gången i juni och andra gången nästa år.

Finansminister Alexander Stubb (Saml) säger att man samtidigt tar ställning till hur de lokala avtalen förverkligats.

Då tar man också ställning till hur lönemodellen börjat ta form. Regeringen anser att modellen bör preciseras så att man kan införliva den i Finansministeriets bedömning av den offentliga ekonomins tillstånd.

Regeringens gröna ljus för samhällsfördraget har klargjort situationen för FFC:s förbunds del, säger ordförande Lauri Lyly. Han tycker att regeringen nu agerar i rätt ordning, det vill säga först slopas det planerade åtstramningspaketet och sedan de planerade nedskärningarna. Men skattelättnaderna tycks inte bli av, tolkar Lyly regeringens formuleringar.

FFC:s styrelse bestämmer på måndag om de godkänner samhällsfördraget.

Främjandet av lokala avtal kommer att framskrida enligt regeringens önskemål då fackorganisationerna börjar förhandla om ärendet. Det uppskattar akademikercentralen Akava i ett pressmeddelande.

Förtroendet mellan de olika arbetsmarknadsorganisationerna samt mellan organisationerna och regeringen har ökat, säger ordförande Sture Fjäder.

Akava anser att det är positivt att regeringen stöder sämjan som fackorganisationerna nått gällande samhällsfördraget. 

FFC:s styrelse slår fast sin ståndpunkt om samhällsfördraget på måndag. Medlemsförbunden som hör till FFC behandlar lösningen under den här veckans lopp.

Efter att centralorganisationerna godkänt avtalet inleds branschvisa kollektivavtalsförhandlingar. De borde slutföras senast den 31 maj.

Centralorganisationerna och regeringen bedömer hur omfattande avtalet är i juni. Först efter det kan avtalet träda i kraft.

I juni ska man även bedöma överenskommelsen om lokala avtal. Efter det ska regeringen bedöma hurdan lagstiftning som behövs för att gynna de lokala avtalen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning