Regeringen fortsätter fila på hybridstrategin – ministrarna ändå eniga om när samhället kunde öppna upp igen

Statsminister Sanna Marin (SDP) hoppas få se ett öppet samhälle i höst. Arkivbild. Bild: Statsrådets kansli/SPT

I det här skedet sänder regeringen inte ut något budskap om att coronarestriktionerna fort borde skärpas. I stället ska man enligt statsminister Sanna Marin sträva efter att hålla samhället öppet i höst.

Regeringen samlades under torsdagseftermiddagen i Ständerhuset i Helsingfors för att diskutera det förvärrade coronaläget och uppdateringen av Finlands hybridstrategi.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade efter förhandlingarna att coronaläget i Finland för tillfället är både bra och dåligt. Smittsiffrorna ökar i rask takt. Samtidigt stiger inte antalet coronapatienter på sjukhusen lika raskt tack vare ökad vaccinering.

Trots det över fyra timmar långa mötet blev regeringen ändå inte klar med sin uppdatering av landets hybridstrategi, alltså den plan som godkändes i maj i fjol för att hantera coronakrisen.

Eftersom vaccinen visat sig vara effektiva och vaccinationsgraden ständigt ökar finns enligt regeringen nu skäl att uppdatera strategin, så att Finland sakta men säkert kan börja öppna upp igen.

Enligt Marin var regeringen ändå under sitt möte enig om att minst 80-90 procent av befolkningen över 12 år bör ha vaccinerats innan samhället kan återgå till det normala.

– En del öppna frågor återstår ännu kring strategins uppdatering och beredningsarbetet fortsätter, sade Marin.

Barn och unga i fokus

Under torsdagen rapporterades epidemins hittills högsta dagliga antal nya fall, 1 024 stycken.

Senare samma dag meddelade Regionförvaltningsverket i Södra Finland att nya sammankomstbegränsningar införs i huvudstadsregionen. Från och med den 20 augusti får högst 25 personer samlas inomhus och maximalt 50 utomhus.

Marin sade att regeringen även diskuterade regionförvaltningsverkets beslut under sitt möte. Hon betonade att myndigheterna måste ta hänsyn till barn och unga då de fattar sina beslut.

– Vi vill se att barns och ungas hobbymöjligheter inte i första hand begränsas. Social- och hälsovårdsministeriet kommer att komma med nya anvisningar om detta, sade Marin.

Regeringen diskuterade även den så kallade tvåmetersregeln, som för tillfället skapar stora problem för bland annat teatrar och biografer.

– Regeringen vill enhälligt se att man kunde ordna verksamheten så pass hälsosäkert att denna tvåmetersregel inte nödvändigtvis skulle behövas.

Även i den frågan lovade Marin att Social- och hälsovårdsministeriet kommer att sända ut anvisningar till regionförvaltningsverken om hur man kunde arrangera evenemang utan att så kraftigt begränsa kulturaktörernas verksamhetsmöjligheter.

– Om anvisningarna inte räcker är regeringen även beredd att ta till lagändringar, sade Marin.

"Sträva efter öppet samhälle"

Marin sade att man ute i samhället bör minnas att vaccinationsgraden ständigt stiger, och det minskar risken för allvarliga sjukdomsfall.

Regeringen följer enligt Marin ständigt med epidemins utveckling.

– Vi är redo att reagera, men från regeringen går ännu inget meddelande ut om att man nu snabbt borde skärpa begränsningarna. Vårt budskap är snarare att vi ska sträva efter att hålla samhället öppet i höst, sade Marin.

Hon betonade ändå att det inte är regeringens uppgift att befalla myndigheterna, utan det är upp till myndigheterna själva att fatta beslut om rådande restriktioner.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning