Regeringen förhandlar om hur länge beredskapslagen ska tillämpas – Ohisalo: Vi vill återgå till det normala så snabbt som möjligt

I dag diskuterar regeringen förutom beredskapslagen också vilka regler som ska gälla för stora evenemang från och med augusti. Här anländer inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) till Ständerhuset. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Regeringen förhandlar om beredskapslagen, publiktillställningar och besöksbegränsningar på vårdenheter. Statsminister Sanna Marin (SDP) indikerar att beslut om beredskapslagens fortsättning kan tas redan i dag.

Regeringen har inlett förhandlingarna i dag, måndag, med start klockan 10 i Ständerhuset i Helsingfors. Regeringen diskuterar beredskapslagens öde.

Beredskapslagen började tillämpas den 17 mars.

Ministrarna ska ta del av expertutlåtanden om coronavirusläget i Finland. Vissa bestämmelser i beredskapslagen är för tillfället i kraft till slutet av juni, men flera ministrar indikerar att beredskapslagen kan sluta tillämpas redan tidigare.

Besluten gäller paragraferna 86, 87, 88, 93 och 94. Paragraferna innehåller bland annat hälsovårdens prioriteringar och begränsningar av läkemedelsförsäljning.

En intensivvårdas

När statsminister Sanna Marin (SDP) anländer till förhandlingarna på morgonen utlovar hon beslut redan i dag. Hon kan inte uppskatta hur länge dagens förhandlingar kommer ta.

– Regeringen kommer diskutera utifrån en epidemiologisk översikt för att kunna besluta om beredskapslagens nödvändighet.

Marin konstaterar att coronavirusläget i Finland har förbättrats. Just nu vårdas cirka trettio personer för viruset medan endast en får intensivvård.

Återgång till det normala

De andra ministrarna som anländer till Ständerhuset följer samma linje som Marin.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) framhåller att viruset fortfarande är en realitet i många länder, men att vi kan vara nöjda med hur situationen ser ut i hemlandet.

– Jag tror att vi i dag kommer ta ett bra beslut, säger hon då hon anländer till Ständerhuset.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att det är viktigt att beredskapslagen endast tillämpas så länge som den är nödvändig.

– Vi vill återgå till det normala så snabbt som möjligt, säger hon.

Kina oroar

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) kommenterar de nya fallen av coronavirus i Peking i Kina som dykt upp under de senaste dagarna.

– Det är såklart oroande. Då vi fattar beslut i Finland måste vi också beakta situationen i andra länder, säger Haavisto.

Han framhåller ändå att regeringens beslutfattande i dag utgår från situationen i Finland och om det finns skäl att upprätthålla beredskapslagen.

Haavisto säger också att förhållandet till Sverige inte har påverkats negativt efter att Finland beslutat att inte låta svenskar resa till Finland.

– Samarbetet de nordiska länderna emellan fortsätter som vanligt. Alla de nordiska länderna tar beslut i sin egen takt.

Förhandlingarna

Regeringen förhandlar också om vilka regler som ska gälla för stora evenemang från och med den första augusti.

Regeringen beslöt tidigare att förbjuda publika evenemang med över 500 personer till slutet av juli, men förra veckan lättade regeringen på restriktionerna.

Från och med den första juli får man ordna evenemang med över 500 deltagare förutsatt att tillställningen uppfyller vissa kriterier. Till exempel ska evenemangen ordnas utomhus och att det ska vara möjligt att delta utan att alla befinner sig på samma plats och säkerhetsavstånd ska upprätthållas.

Regeringen behandlar dessutom besöksbegränsningarna i social- och hälsovårdens serviceenheter under dagens förhandlingar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning