Regeringen föreslår skärpta bestämmelser för återfallsförbrytare

Förslaget som går på remiss är en del av justitieminister Häkkänens åtgärdspaket för att skärpa fängelsestraffen i Finland.Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Regeringen vill göra villkorlig frigivning av återfallsförbrytare svårare genom en ny lagändring.

Regeringen föreslår skärpta bestämmelser för villkorlig frigivning av återfallsförbrytare. Förslaget har skickats på remiss.

Enligt det ska en fånge som avtjänar ett fängelsestraff på viss tid friges villkorligt när hälften av fängelsestraffet är avtjänat om han eller hon under de fem år som föregick brottet inte suttit i fängelse. Förslaget innebär att tidsgränsen mellan fängelsestraffen skulle förlängas från tre till fem år.

– Ändringen skärper straffen för återfallsförbrytare. Syftet med förslaget är att förbättra systemet med villkorliga straff så att det blir mer rättvist och trovärdigt. Med tanke på systemets trovärdighet är den nuvarande lagstiftningens tidsgräns på tre år utan brottslighet alldeles för kort, säger justitieminister Antti Häkkänen (Saml) i ett pressmeddelande.

Om regeringens förslag går igenom kommer det att leda till att en del återfallsförbrytares fängelsestraff, och därmed den genomsnittliga tiden för fängelsestraff, förlängs. Regeringen beräknar med tilläggskostnader på 2,2 miljoner euro per år om lagändringen träder i kraft.

Regeringens förslag är en del av justitieminister Häkkänens åtgärdspaket för att skärpa fängelsestraffen i Finland. Bestämmelserna om villkorlig frigivning har väckt diskussion bland annat i samband med ett fall där en man strypt ihjäl åtminstone tre personer under en tidsperiod på flera år och i samband med knivrättegången i Åbo.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00