Regeringen föreslår att receptfria läkemedel ska säljas i butiker

Regeringen vill reformera apoteksverksamheten. Enligt en proposition ska receptfria läkemedel säljas i butiker och köpcentrum från och med nästa år. Foto: Ari Sundberg/SPT Bild: Ari Sundberg/SPT

En ny regeringsproposition föreslår att receptfria läkemedel ska säljas i butiker och köpcentrum.

Enligt förslaget vill regeringen förbättra tillgången på receptfria läkemedel, förbättra konkurrensen inom apoteksbranschen och skärpa apoteksskatten.

En försäljning av receptfria läkemedel i vanliga affärer förutsätter ändå ett särskilt försäljningstillstånd, uppger Social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.

Regeringen vill också införa ett nytt avdrag för de farmaceutiska tjänster som apoteken erbjuder. Syftet med reformen och lagförslaget är att förenhetliga storleken på de existerande apoteken och se över distributionen av läkemedel inom social- och hälsovården.

Regeringspropositionen är på remiss från och med tisdagen till den 21 oktober och lämnas till riksdagen innan årsskiftet.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning