Regeringen evakuerar finska resenärer – "Sista chansen att göra en reseanmälan"

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att man väntar sig att några tusen resenärer återvänder till Finland. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Utrikesministern informerade på torsdagen om regeringens åtgärder för att få hem finländska medborgare.

De första evakueringsflygen till Finland väntas landa på Helsingfors-Vanda flygplats på fredag. Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att regeringen gör sitt bästa för att få hem de resenärer vars flyg blivit inställda eller som på annat sätt sitter i knipa utomlands.

– Vårt huvudbudskap är att det finns en del kommersiella flyg som man kan använda sig av, och det är att föredra.

På flera ställen är ändå de kommersiella flygen inställda eller framflyttade till hösten. Regeringen samarbetar med flygbolaget Finnair för att få hem de personer som påverkas av detta.

Haavisto säger att det kostar att komma hem med dessa extrainsatta flyg, men staten sticker till pengar så att biljettpriserna blir resonabla. Flygen tvingas flyga tomma den ena vägen och det påverkar flygpriserna.

Enligt det beslut regeringen fattade den 24 mars, kan staten använda fyra miljoner euro till flygarrangemangen.

Utrikesministern säger att av de cirka 40 000 finländare som för tillfället befinner sig utomlands är cirka 20 000 resenärer. Resten är bosatta utomlands. De finländare som är trygga utomlands och har möjlighet att vid behov få hälsovård ska inte panikartat ta sig tillbaka till fosterlandet, låter budet.

Regeringen väntar sig att "några tusen" finländare ännu kommer att återvända hem.

– Om det finns någon som ännu inte gjort en reseanmälan till Utrikesministeriet är det nu sista chansen. Enligt anmälningarna försöker vi ordna evakueringsflygen.

Mer information om Finnairs evakueringsflyg och möjlighet att köpa biljett till dem finns på flygbolagets webbplats.

Isolera dig själv i 14 dygn.

Använd inte kollektivtrafik för att ta dig hem från flygplatsen.

Undvik fysisk kontakt, håll ett säkerhetsavstånd på två meter till andra personer. Det gäller alla utom familjemedlemmar.

Håll kontakten med närstående via sociala medier eller telefon – träffa dem inte.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning