Djokovic i förvar i väntan på ny rättegång

Novak Djokovic. Bild: Martin Keep/Lehtikuva-AFP

Den australiska regeringen drar in Novak Djokocivs visum för andra gången, uppger immigrationsministern.

Beslutet om att dra in visumet tas med hänvisning till "allmänna- och hälsointressen" och har grundats på information från spelaren själv, gränspolisen och inrikesdepartementet, skriver immigrationsministern Alex Hawke i ett uttalande under fredagskvällen lokal tid.

Frågan har varit politiskt laddad med tanke på de hårda restriktioner som gällt i landet i två års tid – och oppositionspartierna har under veckan som gått krävt att regeringen tar ställning.

"Australier har gjort många uppoffringar under pandemin, och de förväntar sig med rätta att resultatet av dessa uppoffringar skyddas", sade premiärministern Scott Morrison i ett uttalande efter att beslutet offentliggjorts.

"Varenda minut är värdefull"

Senare under fredagskvällen tid kallade en australisk domstol till en förhandling, där stjärnans advokater berättade att man kommer att överklaga beslutet.

Domstolen, samma som gav Djokovic rätt i måndags, beslutade efter förhandlingarna där att fallet överförs till högre instans – Australiens federala domstol.

Djokovics advokater bad om möjligheten att skynda på rättsprocessen – och att Djokovic skulle få vara på fri fot under tiden.

– Varenda minut är värdefull för vår klient, sade de, som vill se att fallet avgörs senast på söndag kväll så att serben, om han får rätt, kan spela i turneringen på måndag.

Tills dess att fallet är prövat (vilket ska ske "så snabbt som möjligt") skjuts utvisningen upp – men efter att Djokovic närvarat på ett möte med representanter för gränskontrollen på lördagen kommer han att sättas i bevakat förvar, först på sina advokaters kontor och sedan på ett karantänshotell, meddelade domstolen.

I måndags fick Djokovic tillbaka sitt visum, eftersom att man bedömde att gränspolisen gjort fel när de stoppade spelaren från inresa på grund av att de inte godtog den medicinska dispens han tilldelats i frånvaro av vaccination.

Efter det valde han att stanna kvar för att delta i turneringen.

"Jag behåller fokus på det. Jag flög hit för att spela i en av de mest betydelsefulla turneringarna vi har, inför underbara fans", skrev Djokovic på Instagram i måndags.

"Spelar efter egna regler"

Turerna kring världsettan i tennis och hans vaccinationsstatus har varit många. Enligt världsfyran Stefanos Tsitispas har Djokovics hantering av vaccinationskravet varit att tänja på gränserna.

– Han spelar definitivt efter sina egna regler och har gjort det som många spelare inte vågat, sade greken till den indiska tv-kanalen WION enligt Eurosport.

Novak Djokovic har sedan i måndags tränat i Melbourne inför turneringen, som inleds den 17 januari.

Nu verkar det som att han får fortsätta jakten på sin 21:a grand slam-titel i Franska mästerskapen i maj. Just nu delar Djokovic rekordet för herrar, 20, med Roger Federer och Rafael Nadal.

För att tennisstjärnorna ska få komma in i Australien och spela årets första grand slam-turnering krävs att de är dubbelvaccinerade mot covid-19, vilket Novak Djokovic inte är. Undantag medges vid medicinsk dispens och en sådan ansökte serben om, och fick.

Motiveringen var att serben nyligen testat positivt för coronaviruset, den 16 december. Enligt reglerna som Australian Open-arrangören och delstaten Victoria förhöll sig till kan man få dispens om man testat positivt de senaste sex månaderna.

Men när Djokovic anlände till Melbourne stoppades han – och fick sitt visum indraget. De federala lagarna godkände inte hans medicinska dispens.

Världsettan och hans advokater överklagade sedan beslutet. I väntan på domstolsförhandlingen bodde Djokovic på ett asylhotell.

När rätten i Melbourne tog beslut i frågan i måndags ansåg man att Djokovic hade haft rätt dokumentation med sig, och tennisstjärnan släpptes därför ut ur karantänen, återfick sitt visum och kunde fortsätta uppladdningen inför turneringen.

Men på fredagen drog den australiska regeringen in Djokovics visum för andra gången. Det innebär att han måste lämna landet och missar Australian Open.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning