Regeringen bekräftar: Krogarna stängs, tillåtet att avhämta mat

Sanna Marin höll en hastigt sammankallad presskonferens på tisdagskvällen. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Alla restauranger och kaféer kommer att stängas med hjälp av ny lagstiftning som regeringen tillgriper för att hejda coronaepidemin. Det gäller fram till 31 maj med undantag för försäljning av mat för avhämtning och hemleverans.

Regeringen har enats om att stänga alla landets restauranger, kaféer, barer och nattklubbar fram till 31 maj för att hejda coronaepidemin. Företagens personalrestauranger får fortsatt hålla öppet. Det bekräftade statsminister Sanna Marin (SDP) på tisdagen.

Restaurangerna får ändå fortsätta att sälja mat för avhämtning och hemleverans. Som kund får man alltså köpa hämtmat på restaurangerna, avhämta mat och beställa hem mat. Förbudet gäller uttryckligen servering i restaurangen.

– Vi har beredskap att avveckla lagstiftningen tidigare om situationen så tillåter, säger Marin.

Hon tillägger att regeringen också letar åtgärder för att stödja restaurang- och andra småföretagare som drabbas.

– Viljan finns, vi behöver bara verktygen.

Lagstiftningen ska klubbas av riksdagen, sannolikt fram till lördag. Beslutet grundar sig på rekommendationer från Institutet för hälsa och välfärd THL samt Social- och hälsovårdsministeriet.

Arbetsminister Tuula Haatainen säger att det är förbjudet att stanna utanför restaurangen för att äta där. Hon påminner om att man också måste hålla minst en meters avstånd till andra medan man köar efter maten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning