Regeringens förhandlingar ledde ingen vart – fortsätter under helgen

Centerns ordförande Annika Saarikko och finansminister Matti Vanhanen lämnade Ständerhuset på fredagskvällen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Vid 18-tiden på fredagen avbröts förhandlingarna om regeringens budgetram. De grönas ordförande Maria Ohisalo säger att man diskuterat regeringsprogrammets vara eller icke vara, och Centerns ordförande Annika Saarikko säger att man fortfarande inte nått en gemensam syn om den stora ekonomiska bilden.

Då förhandlingarna avbröts lite för klockan 18 tog Centerns partistyrelsemöte vid, och också de andra regeringspartierna ska överlägga internt.

Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) kommer regeringspartiernas ordförande att fortsätta förhandla under veckoslutet.

– Vi har inte nått en gemensam syn på den stora ekonomiska bilden. Men när vi får inbjudan är vi beredda att fortsätta förhandla. Vi har en stor vilja att förhandla, säger Centerns ordförande Annika Saarikko.

De grönas ordförande Maria Ohisalo signalerade tidigare missnöje med hur "ett visst parti" beter sig, vilket tolkas som en släng mot Centern.

– Ibland har man en sådan känsla, att det spelas tid och spelas teater, sade Ohisalo på förmiddagen.

Läs Susanna Ginmans ledare: Centern spelar högt, men vill knappast ha nyval

På kvällskanten antyder Ohisalo att man rentav diskuterat regeringsprogrammets väsen.

– Vi har alla sagt ja till regeringsprogrammet. Nu har vi diskuterat hur vi ska fortsätta med det, om vi ska lämna ut något, och hur länge vi ska stimulera ekonomin.

Men den ekonomiska bilden är en av de stora tvistefrågorna. Dragkampen står nu mellan att utöka budgetramen på miljardnivå, eller att återgå till den tidigare ramen och balansera ekonomin.

Centern driver på större ekonomisk disciplin, och har med finansminister Matti Vanhanens (C) mun sagt bland annat till HBL att konjunkturen är på väg uppåt, och att det ingalunda är fråga om nedgång längre nästa år.

Läs mer: Vanhanen: "Slutet av 2021 och nästa år kan vara årtiondets bästa tider"

Maria Ohisalo anser däremot att man fortfarande är mitt i krisen.

– Det här är en av de stora frågorna på bordet. Vi i De gröna anser att vi fortfarande är i mitten av en kris. Då ska vi skapa ljus i ändan av tunneln och ingjuta hopp om att vi kommer ur den. Under en kris kan vi inte fatta sådana beslut att det hindrar oss att komma ur den, säger Ohisalo, och hänvisar till smittläget ute i världen, bland annat Indien.

– Det kan ännu påverka världsekonomin. Och vi ser ingen orsak att i det här läget skära ned i till exempel den psykiska välfärden eller vården.

Inom regeringen verkar det alltså råda olika uppfattning om den alldeles grundläggande frågan: När den ekonomiska krisen anses vara slut, och när man ska övergå från stimulans till att balansera ekonomin.

– Budgetramförhandlingen innebär att vi ska besluta om grunden för åren 2022-2025. Då är det särskilt viktigt att sätta sig grundligt in i allting, och använda tillräckligt med tid för att få ett ansvarsfullt resultat, säger Vanhanen.

Också Saarikko betonade ett "ansvarsfullt resultat" och hänvisar till att Centern hela tiden, redan då partiet gick med in regeringen, sagt att balanserad ekonomi är en knäckfråga.

Centerns partifullmäktige samlas på veckoslutet.

Också torvbränningen är en fråga som tagits fram ur malpåsen, efter att regeringen tidigare beslutat om skatteskärpning. Centern hänvisar till att nedgången i torvindustrin skett för snabbt då priserna i utsläppshandeln gått upp, och att man kommit överens om att nedgången ska ske "kontrollerat".

Läs mer: Därför tvistar de om torven - igen

Ohisalo säger att man inte backar sådant man redan kommit överens om, men att alla är beredda att komma emot med stöd.

– Vi har sagt att vi vill stödja människorna inom torvindustrin, men inte själva industrin.

Hon säger att De gröna trots allt har mycket gemensamt med Centern och att de borde kunna hitta varandra.

– Vi gjorde ju det i regeringsprogrammet. Men frågar man oss om vi ska backa något beslut som redan är fattat, så är svaret nej.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning