Reflekterande moln kyler klimatet

Mikael Pihlström skriver (HBL 4.2) i ett genmäle att länken mera vattenånga-ökat molntäcke inte är given. En sådan länk har jag aldrig påstått existera! Däremot är det självklart att mera vatten som avdunstar från ett varmare hav måste komma ner någonstans och att detta endast kan ske från flera moln där vattnet kondenserat till droppar. Hur mycket vattenånga som tillfälligt finns i atmosfären (lagringstermen i en massbalans) kullkastar inte lagen om massans oförstörbarhet. Att ökning av reflekterande stratocumulusmoln kyler klimatet medan ökning av höga cirrusmoln värmer klimatet står i klartext i många av de rapporter som IPCC utnyttjar.

Typiskt för klimatprofeternas ofattbara självsäkerhet är Pihlströms slutsats: "Människans inverkan är det enda som kan förklara en konstant ökning av globala medeltemperaturen över de senaste hundra åren." Människan har alltså orsakat att klimatet blev varmare (ökningen är långt ifrån kontinuerlig, den varmaste januarimånaden i Finland någonsin var år 1925) efter det att lilla istiden kulminerat? I Finland svalt en avsevärd del av befolkningen ihjäl av kölden på 1860-talet. Har människan också orsakat medeltidens och bronsålderns värmeperioder? För 10 000 år sedan började inlandsisen smälta oberoende av människan.

Snart är det dags för nästa glacialperiod, men ingen vet när eller av vilken orsak nedkylningen börjar. Klimatforskarna vet lika lite som undertecknad orsakerna till att klimatet hela tiden förändras.

Jarl Ahlbeck, TkD, Åbo

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning