Rederiet Godby Shippings vd: Fantastisk sjöfartsvecka

Rederiet Godby Shipping meddelade förra veckan att man köpt fartygen Lysvik Seaways och Lysbris Seaways av transportföretaget DFDS. Bild: Privat/SPT

Det åländska rederiet Godby Shipping har köpt två nya fartyg. Även åländska Sea Lines har skaffat ett nyförvärv.

Godby Shipping meddelade förra veckan att rederiet köpt två stora fartyg, Lysvik Seaways och Lysbris Seaways, av transportföretaget DFDS.

Tanken är att fartygen sedan ska chartras tillbaka till DFDS för minst tre år.

– Vi vill utveckla vårt rederi och vår flotta, säger Dan Mikkola, vd för Godby Shipping.

Varför köpa fartyg och hyra ut dem till förra ägaren?

– Kunden borde själva svara på det. Men man kanske anser att vissa fartyg i ens flotta avviker från de övriga, och därför är det lämpligare att någon annan äger dem. Man hyr tillbaka dem för att man behöver deras transportkapacitet, säger Mikkola.

Hur passar nyköpen i er flotta?

– De är skogsproduktsfartyg och det har vi byggt vårt företag kring. Fartygen är av en typ vi känner och vi har haft motsvarande fartyg tidigare.

"Fantastisk sjöfartsvecka"

Samma vecka rapporterade dessutom Ålands Sjöfart att även åländska Sea Lines har införskaffat nytt tonnage.

Rederiet har köpt ropax-fartyget m/s European Seaway från brittiska P&O Ferries och döper om henne till m/s Sea Anatolia.

– Det har varit en fantastisk sjöfartsvecka. Det är roligt att det händer saker i den åländska sjöfarten. Glory var känt sedan tidigare, men de här två andra nyheterna var oväntade för den stora allmänheten, säger Mikkola.

Han säger att han har en positiv syn på framtiden, trots pandemin.

– Godstrafiken repade sig fort vill jag påstå. Vi gick in med sju fartyg och slutar i praktiken med åtta. För oss har det varit en period med försiktig expansion.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning