Rederierna: Ingen kan falla i vattnet av misstag

Enligt rederierna är det väldigt ovanligt att passagerare hoppar i havet med tanke på de stora passagerarmängderna. Bild: SPT/Arkivbild

Enligt rederierna är det väldigt ovanligt att passagerare hoppar i havet med tanke på de stora passagerarmängderna. Det avslöjar en rundringning som SPT har gjort.

Höga räcken på däcket gör att det är omöjligt att falla i vattnet, uppger Tallink Silja, Viking Line och Eckerö Line. I stort sett alla passagerare som hamnar i vattnet hoppar självmant från fartygen och väldigt få överlever.

I början av januari kallades Sjöräddningscentralen i Åbo in för en stor räddningsoperation efter att en passagerare på Tallink Siljas kryssningsfartyg Baltic Princess hade hamnat i vattnet. I räddningsarbetet deltog bland annat en helikopter, en bogserbåt och Viking Lines passagerarfärja Viking Grace.

Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd säger att ingen kan falla i vattnet av misstag, de som hamnar i vattnet hoppar.

– Vi har inga officiella siffror, men det kan variera mellan ett par fall till närmare tio fall vissa år, säger Nöjd.

Enligt Nöjd är det väldigt små siffror med tanke på att koncernen årligen har kring tio miljoner passagerare. Under sina sju år på rederiet har hon varit med om ett par fall där en person som har hamnat i vattnet har överlevt, men de flesta dör.

– Det är otroligt obehagligt och hemskt för de närstående. Varje gång någon hoppar i vattnet leder det till en stor räddningsoperation och det är på sätt och vis också orättvist mot alla som påverkas.

Enligt rederierna är det väldigt ovanligt att passagerare hoppar i havet med tanke på de stora passagerarmängderna. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Enligt Nöjd är det frågan om väldigt olika situationer, men ofta är personen berusad. Det kan vara frågan om självmordsförsök eller att personerna inte förstår sina egna gränser. Ett fall kan också leda till fler.

– Kanske har någon läst om ett fall i tidningen och får för sig att göra på samma sätt.

Nöjd säger att det inte finns mycket rederiet kan göra för att förhindra att någon hoppar överbord.

– Knappast kan VR heller göra mycket för att förhindra att någon hoppar framför tåget. Om besättningen får höra om den här sortens planer eller tankar på förhand så kan de förstås ingripa.

Oftast frågan om självmord

Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att det händer några gånger per år att någon hoppar i vattnet, vissa år händer det inte alls. Enligt henne är det väldigt sällsynt med tanke på att rederiet har 6,6 miljoner passagerare per år.

– Det är oftast frågan om självmord. Vi har kameror på däck så vi ser vad som har hänt och relingen är såpass hög att man inte kan falla över bord, säger Boijer-Svahnström.

Hon säger att det kan skrämma upp folk om de hör att någon har fallit i vattnet. Hon är samtidigt kritisk till hur fallen blir uppblåsta av medier, eftersom det är ett känsligt ämne.

– Det är tragiska och väldigt sällsynta fall.

Eckerö Lines vd Taru Keronen säger också att det är ett sällsynt fenomen, och hon minns endast två fall under de senaste åren. Om någon hamnar i vattnet så stannar fartyget för att börja räddningsinsatsen, medan myndigheterna och de anhöriga informeras.

– Lyckligtvis är det väldigt ovanligt. Vi försöker ha fysiska hinder så att det ska vara svårare att hamna i vattnet, med säkerhetsräcken och få ställen där det ens är möjligt att komma ut på däck.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning