Rederierna chansar på Riga och Visby i sommar

Viking Line taktiserar i sommar mellan återupptagen ruttrafik och Östersjökryssningar. Bild: Mostphotos

Viking Line lägger in sommarkryssningar framför daglig Stockholmsbåt i sommar – om pandemin har vikt undan då.

Rederiet Viking Line har snart haft sin Helsingforslinje nedlagd ett år på grund av coronapandemin. Nu säljer man i stället en del Östersjökryssningar från Helsingfors på det ena av linjens fartyg.

– Men allt är ju så osäkert ännu med pandemin. Vi jobbar med olika scenarier. Plötsligt kan någon destination vara stängd, men då kan vi eventuellt erbjuda någon annan, säger marknadsföringschef Kaj Takolander vid rederiet.

Säljer bara halva båten

För att gardera sig pusslar rederiet nu från den 18 juni in sju sommarkryssningar från Helsingfors till Riga, samt till Visby. Som förra sommaren blir det också någon kryssning till Mariehamn. Kryssningsturerna erbjuds på den ena av Helsingforsbåtarna, Gabriella, som nu ligger parkerad i Åbo för pandemin.

– Vi kommer att sälja bara hälften av fartygets kapacitet som normalt är 2 500 passagerare. Under bildäck håller vi stängt och kan då köra med en lite mindre besättning, säger Kaj Takolander.

Rederiet har anlitat ett utomstående företag för att övervaka smittriskerna ombord på fartyget.

Just nu säljer Viking Line biljetter mellan Helsingfors och Stockholm från veckan före påsk, men om trafiken faktiskt kan återupptas då är fortfarande oklart.

– Senast den här månaden ger vi besked hur det blir till påsk. Fyra till sex veckor innan måste vi besluta oss. När Stockholmslinjen har legat nere så här längre, så har också Stockholm allt mer blivit en kryssningsdestination, säger Takolander.

Om det under sommaren blir läge för daglig trafik igen kommer Gabriella däremot att lämna en lucka på linjen för att kryssa i stället.

Tallink Silja erbjuder också Ösel

För sommaren säljer också Tallink Silja kryssningar från Helsingfors till både Visby och Riga på fartygen Isabelle, Victoria och Silja Europa. Tallink Silja har också två kryssningar till Ösel på sommarprogrammet.

Sin linje mellan Stockholm och Riga har Tallink Silja ställt in tills vidare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning