Redan nu bokar finländarna in solsemestern 2022

Efter ett resefritt år längtar finländarna efter sol och värme. Men osäkerheten med resandet den här sommaren gör att många börjat boka in semestern för 2022 redan nu. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Trots att vaccinationsläget i världen förbättras för var dag som går känner många sig osäkra med att boka in en resa den här sommaren. Därför har flera resebolag öppnat upp för bokningar till nästa säsong redan nu. HBL tog en titt på vilka de populäraste resmålen sommaren 2022 är.

Finländarna längtar bort från videomöten och restriktionerna vi levt med i över ett år. Trycket på att resa är stort, och undantagsvis har flera researrangörer öppnat bokningarna för sommaren 2022 redan nu.

HBL kollade läget med tre researrangörer som öppnat för bokningar, och alla bekräftar att finländarna längtar efter sol och värme.

Mexiko, där vi hittar Chichén Itzá, är ett av resmålen som lockar researrangörernas kunder. Bild: Mostphotos.com

Grekland och Thailand lockar

På researrangören Tui öppnade man bokningskalendern för 2022 redan i februari.

– Vi märkte att kunderna ville boka resor tidigare än vanligt. Årets försommar ser osäker ut när det gäller resande, så det fanns ett intresse för 2022, säger Laura Aaltonen som är kommunikationsansvarig på Tui.

De flesta resorna bolaget sålt hittills för nästa år är i april–maj, men högsommaren är också populär.

– Det är Grekland och Cypern som lockar resenärerna. I Grekland är det Rhodos och Kreta som är populära, säger Aaltonen.

Men för resorna som bokats för april är också Kanarieöarna, Thailand och Mexiko populära resmål.

Finländarna har börjat upptäcka Kap Verde som resmål. Bild: Mostphotos.com

Är det något särskilt resenärerna borde tänka på när de bokar resor för nästa säsong?

– Vi har märkt att Utrikesministeriets reserekommendationer ändrar mycket nu, men det borde vara mer stabilt till sommaren -22. Det är kanske snarare de som reser den här sommaren som borde hålla en extra koll på ministeriets rekommendationer om sina resmål, säger Aaltonen.

Säkert att resa nästa år

På Tjäreborg säger country manager Jessica Virtanen att försäljningen för säsongen 2022 kommit i gång, och att det hittills är vintersemestrarna som drar mest.

– Julen, höstlovet och sportlovet drar mest just nu, och det är Kanarieöarna som lockar. Men ett resmål som blir allt mer populärt är Kap Verde, säger Virtanen.

Hon säger att det gäller vara ute i god tid ifall man vill få ett specifikt resmål bokat. Det finns fortfarande kvar resor, men de går åt i rask takt.

– När det gäller sommaren 2022 öppnade vi försäljningen tidigare än vi brukar. Under coronaåret har flera resor dragits in, och vi ville erbjuda en möjlighet att boka resor längre fram i tiden, säger Virtanen.

Ön Kreta i medelhavet fortsätter locka semestersugna finländare. Bild: Mostphotos.com

Hon säger ändå att en del hotell ännu inte öppnat för bokningar, speciellt på små orter. Det gör det svårt att jämföra vilka resmål det är som är populärast.

– Men Kreta och Rhodos lockar.

Har du några tips för de som bokar resor för nästa säsong?

– Det gäller att läsa igenom rese- och försäkringsvillkoren noggrant. Den här sommaren har till exempel flera resor bättre villkor för kunden än normalt, så det gäller att bekanta sig med dem.

– Men resepaket man bokar går bra att lita på. Det är paketreselagen som styr villkoren, så det är ganska säkert att resa. Och kommer något oväntat bud eller resan inte blir av får kunden pengarna tillbaka, säger Virtanen.

På Aurinkomatkat berättar Mari Kanerva att man endast börjat sälja en liten del av resorna för sommaren 2022. Av de resorna är det Kreta som lockar just nu.

– Den största efterfrågan finns för veckan efter skolavslutningen, midsommar samt juli, säger Kanerva.

Hon berättar att man normalt börjar sälja nästa säsongs resor runt midsommar, men att man i år kommit i gång rekordtidigt.

– Ännu under våren kommer vi att lansera fler resmål för nästa säsong, säger Kanerva.

Lagen om kombinerade resetjänster binder en researrangör till att informera kunden om alla avtalsvillkor före resans köp.

En resenär har rätt att frånträda ett paketreseavtal när som helst före resans början, men arrangören får ta ut en avbokningsavgift.

Ifall en resa ändras har resenären rätt att häva reseavtalet. I de fallen ska researrangören återbetala alla betalningar utan obefogat dröjsmål.

Läs mer om resenärens rättigheter på finlex.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning